10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmenzi de zeci de mii de lei pentru mai multe bănci, după...

Amenzi de zeci de mii de lei pentru mai multe bănci, după ce și-au trimis pe nedrept clienții în Biroul de Credit

Mai multe bănci și Instituții Financiare Nebancare  (IFN) au fost amendate cu până la 25.000 de lei, de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce au raportat pe nedrept informații negative despre clienți, la Biroul de Credit, informează Profit.ro.

Cele mai mari amenzi, câte 25.000 de lei, le-au primit Unicredit Consumer Financing (divizia de credite de consum a grupului Unicredit România) și Easy Asset Management ( firma care acordă credite rapide, la locuința clientului,  sub brandul ICredit). Totodată, au primit amenzi de peste 20.000 de lei Credit Europe Bank, Bancpost și Garanti. Totodată, au fost sancționate cu 10.000 de lei Unicredit Bank și Simplu Credit IFN.

Biroul de Credit este o bază de date construită de bănci care conține informații despre clienții care au credite. După minimum 30 de zile de la neplata unei rate, clienții sunt raportați către Birou cu informații negative.

În mod normal, nicio persoană care a apucat să fie înregistrată la Birou nu mai primește un alt credit. Există însă și excepții, cum ar fi IFN-urile care acordă credite rapide de valoare mică. În această categorie se încadrează, de exemplu, Icredit. Informațiile negatve despre clienți sunt excluse din baza de date după 4 ani, dacă între timp nu apar probleme noi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă