10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnaliză. AURUL și argintul - singurii beneficiari după BREXIT

Analiză. AURUL și argintul – singurii beneficiari după BREXIT

Aurul şi argintul sunt cei doi ‘câştigători’ din urma votului pro-Brexit de joia trecută, potrivit analizei săptămânale Saxo Bank, preluată de Agerpres.

După creşterea iniţială, preţul aurului s-a stabilizat, în această săptămână, într-un interval ce variază între +/-30 dolari. Luni, CME a crescut cu 22% marja cu care se putea deschide şi păstra o poziţie pe aur în COMEX futures, ca răspuns la volatilitate, se arată în comunicatul Saxo Bank.

‘Asta a însemnat că fondurile hedge care deţin o parte din poziţiile long actuale au fost nevoite să depoziteze o marjă adiţională de 250 milioane de dolari. Acest lucru a declanşat un anumit sell-off, dar aurul a reuşit să-şi găsească pragul de suport la 1.305 dolari pe uncie’, a declarat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank. 

Potrivit analistului Saxo Bank, aurul a continuat să suscite interesul şi din partea investitorilor în produse exchange-traded, cu o sumă a poziţiilor în creştere începând de joia trecută. Cererea de contracte futures pe aur a crescut şi ea, în pofida marjei extinse, cu un interes în creştere cu 8,5%, adică cel mai ridicat nivel din 2011. 

După votul asupra Brexit şi discursul moderat al Rezervei Federale de săptămâna trecută, piaţa a renunţat la orice speranţă de a vedea dobânda crescută în SUA în 2016. De fapt, o scădere este privită acum mai favorabil decât o creştere, asta cel puţin până în februarie 2017. 

Cu pieţele de acţiuni în revenire, aurul s-a chinuit să crească, dar tot ce a reuşit până acum a fost să primească o corecţie minoră, cu toţi factorii de mai sus oferindu-i suport. Acest lucru a oferit argintului o şansă bună de a reduce diferenţa, iar zilele acestea a ajuns deja la nivelul de vinerea trecută. 

Raportul cu aurul a scăzut din nou, provocând nivelul de suport la 72. 

‘După ce am văzut raportul coborând sub 80, argintul nu mai e atât de ieftin cum a fost, dar cu media istorică undeva la 60, argintul va continua să performeze bine. Asta dacă va persista şi curentul bull pe pieţe’, estimează Ole Hansen. 

Cea mai mare ameninţare asupra aurului şi argintului acum este propriul succes. Cochetând cu 1,305 dolari pe uncie, aurul încă testează niveluri de 1.292 dolari pe uncie sau chiar 1.250 dolari pe uncie. Investitorii aşteaptă pregătiţi o nouă corecţie, adică o nouă oportunitate de a cumpăra. 

‘Ne menţinem părerea că aurul a ‘sărit’ 50-70 dolari în preţ, ceea ce ar însemna că ne putem aştepta ca preţul să încerce să ajungă chiar la 1.400 dolari pe uncie, nivelul cel mai ridicat din 2014 încoace’, a mai spus Ole Hansen. 

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă