6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDEZASTRU PREVIZIBIL. Mergem exact pe același drum care ne-a dus în criza...

DEZASTRU PREVIZIBIL. Mergem exact pe același drum care ne-a dus în criza economică dură din 2009. Pomenile electorale lansate fără discernmânt și ilegal de PSD & asociații vor costa România foarte scump

Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, crește ritmul în care se succed iniţiativele legislative pentru pomeni destinate electoratului captiv al iniţiatorilor.

Ultimele patru măsuri – creșterea salariilor personalului sanitar (procentele de mărire diferă după încadrare), creșterea salariilor la CNAS cu 25%, mărirea cu 15% a salariilor din învăţământ și suplimentarea salariilor din asistenţa socială cu 15%. Oricum, măririle pun o sarcină suplimentară pe buget, dar se pune problema legalităţii lor și a sustenabilităţii demersului, ca și în 2008. Anul ce vine s-ar putea dovedi dramatic.

Într-adevăr, salariile din Sănătate sunt foarte mici. O spune chiar fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriș. „Până nu demult, soţia mea, medic chirurg primar ortoped, câștiga mai puţin decât secretara mea. Bătaia asta de joc la adresa medicilor, dar și a profesorilor nu e o chestie care să se întâmple de un an–doi, e dintotdeauna“, a declarat Biriș pentru „România liberă“ .

Fostul demnitar, reputat avocat fiscalist, arată că „aceia care votează acum măririle de salarii sunt exponenţii factorilor ce au generat situaţia – corupţia și hoţia banului din sistemul sanitar, modul complet ineficient în care funcţionează sistemul. Promovarea e practic imposibilă. Nu se face pe profesionalism sau rezultate, ci pe cine al cui e, în ce gașcă e. Lucrurile acestea sunt cunoscute de foarte mult timp”. 15.000 de medici au plecat din ţară din această cauză în ultimii 15 ani.

Nu învăţăm nimic din greșelile trecutului. Se repetă 2009?

„Mie ce se întâmplă acum îmi aduce aminte de 2008. Politicienii au uitat că e foarte rău să promiţi și să nu livrezi. Este imposibil să iei înapoi ce ai dat. La anul, când va trebui făcut bugetul, vor trebui mărite niște taxe”, crede Gabriel Biriș. Totuși, iar mărim fiscalitatea? „Taxarea în România nu e chiar așa de ridicată, mai este loc”, a opinat Biriș pentru „România liberă“ .

Și analistul economic Constantin Rudniţchi se gândește la criza începută în 2009. „Palamentul de atunci și, parţial, și Guvernul au crescut foarte mult cheltuielile bugetare cu salariile. A fost promulgată celebra lege a creșterii salariilor profesorilor, după care a venit criza și lucrurile s-au schimbat complet. Nu spun că va veni neapărat criza în 2017, dar ceea ce acum pare foarte solid și așezat se poate schimba anul viitor”, a spus Rudniţchi pentru „România liberă“.

Ce poate să facă viitorul Cabinet ca să echilibreze lucrurile? „Ar tăia de la cheltuielile cu investiţiile sau, eventual, cu cofinanţarea fondurilor europene. Nu vedem performanţe de creștere atât de mare a încasărilor bugetare decât dacă vor mai crește taxeele și impozitele, dar e o variantă destul de nefericită”, afirmă analistul economic. El nu crede că viitorul Guvern va risca să depășească deficitul bugetar de 3% din PIB, într-un moment în care Europa dorește să se respecte regulile de deficit bugetar.

Creșterile acestea nici măcar nu sunt legale

Dar cu deficitul bugetar lucrurile stau deja foarte prost. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat pentru „România liberă“ că „proiecţiile pe anul 2017 arătau deja un deficit bugetar de peste 3% fără aceste măsuri. Dacă le adăugăm, pro­babil că deficitul depășește 4%. ­Foarte mare și inacceptabil”.

Aceste creșteri nici nu sunt legale, atrage atenţia Dumitru, explicând că „Legea responsabilităţii fiscale spune că în ultimele 180 de zile dinainte de alegeri nu sunt permise creșteri salariale. Legea finanţelor publice și Constituţia spun și ele că, atunci când ai o decizie cu impact bugetar, trebuie să faci o fișă financiară cu estimare de impact atașată și să prevezi sursa de finanţare”.

Președintele Consiliului Fiscal atenţionează: „Creșterile de salarii au un caracter permanent. Nu cred că se va mai atinge cineva de cheltuielile sociale, în general, în anii următori, dacă vom mai avea nevoie de o ajustare a bugetului, date fiind experienţele trecute, cu costurile politice, economice și sociale plătite”. Așadar, încă o constrângere. Politică.

Odată ce aceste decizii ar fi luate, chiar dacă Guvernul de după ale­geri va fi responsabil și ar decide că le anulează sau le amână, riscăm foarte mult. În 2009, creșterea de salarii din anul precedent a fost anulată, a amintit „României libere“ Ionuţ Dumitru. „Atunci au fost intentate procese și au rezultat hotărâri judecă­torești definitive. Statul român a trebuit să finanţeze pe baza acestora 11 miliarde de lei. S-au plătit până în acest moment, din bugetul statului, vreo 9 miliarde de lei, adică 2 miliarde euro“, a atras atenţia Ionuț Dumitru.  

25% – creșterea salariilor angajaţilor CNAS, de la 1 decembrie

15% – creșterea salariilor personalului din Învăţământ, de la 1 ianuarie 2017, față de decembrie 2016

15% – majorarea salariilor din asistenţa socială

1,125 de miliarde lei repre­zintă impactul bugetar pentru sporurile personalului sanitar, calculate la nivelul salariului de bază.

Proiecţiile pe 2017 arătau deja un deficit bugetar de peste 3%, fără aceste măsuri. Dacă le adău­găm și pe ele, probabil că deficitul bugetar depășește 4%.“


REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Categorie specială pentru cititorii ”România liberă”

Listele candidaților principalelor partide. Cele mai interesate stiri despre Alegeri Parlamentare 2016. Programele electorale ale partidelor care luptă pentru voturi. Dezvăluiri despre cei care vor să ajungă parlamentari la alegerile din 11 decembrie 2016.

Gasiti toate aceste informații foarte ușor, în categoria speciala dedicată alegerilor parlamentare din acest an din romanialibera.ro:
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016



 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă