11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăASF: Bîlteanu şi Hrebenciuc au rămas fără avize de administratori la SIF1...

ASF: Bîlteanu şi Hrebenciuc au rămas fără avize de administratori la SIF1 și SIF2

ASF a retras avizul de administrator al SIF Banat-Crişana (SIF1) acordat lui Dragoş Bîllteanu, a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în CA, în contextul anchetei DIICOT, şi a revocat avizul acordat lui Andrei Hrebenciuc ca administrator la SIF Moldova (SIF2).

"Avizul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) prin care se avizează componenţa Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana îşi încetează aplicabilitatea în ceea ce priveşte deţinerea de către Bîlteanu Dragoş – George a calităţii de administrator în cadrul societăţii", se arată într-un raport transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către SIF Banat-Crişana cu deciziile ASF în cazurile lui Bîlteanu şi El Lakis, transmite Mediafax.

Bîlteanu este preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana.

Potrivit Statutului SIF Banat-Crişana, şeful Consiliului de Administraţie este şi director general, astfel că Bîlteanu pierde şi funcţia de director general.

"Consiliul de Administraţie alege dintre membrii săi un preşedinte şi un vicepreşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie va îndeplini şi funcţia de Director general al societăţii. Consiliul de administraţie a ales în funcţia de preşedinte pe Bîlteanu Dragoş George", se arată în articolul 7 din Statutul SIF Banat-Crişana.

Totodată, ASF a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis, ca membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

"Se respinge solicitarea SIF Banat-Crişana de avizare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie ca urmare a alegerii lui El Lakis Najib în calitate de administrator al societăţii, în conformitate cu hotărârea nr 1 din data de 15 aprilie 2014 a Adunării Generale a Acţionarilor SIF Banat-Crişana", se arată în raportul cu deciziile ASF.

ASF a respins la începutul lunii august avizarea lui El Lakis în funcţia de administrator, dar SIF Banat-Crişana a contestat la ASF decizia şi a obţinut revocarea acesteia la începutul lunii octombrie.

SIF Banat-Crişana are obligaţia să convoace în termen de 30 de zile adunarea acţionarilor şi să includă pe ordinea de zi un punct referitor la numirea unor noi administratori, pentru completarea Consiliului de Administraţie.

Totodată, ASF a decis că avizul acordat Consiliului de Administraţie al SIF Moldova "îşi încetează aplicabilitatea" în privinţa lui Andrei Hrebenciuc în calitate de administrator al societăţii.

SIF Moldova a informat, joi,că măsurile necesare implementării deciziei ASF vor fi luate în şedinţa Consiliului de Administraţie din 17 decembrie.

DIICOT a anunţat luni, înainte de deschiderea bursei, că desfăşoară o anchetă privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi manipularea pieţei de capital. Procurorii DIICOT au făcut luni 31 de percheziţii şi au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost reţinute.

Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv. De asemenea, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a altor trei persoane care fuseseră reţinute în acest dosar – Adrian Victor Prodan şi avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia, şi Stere Gardan, broker la Swiss Capital.

Acţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana au fost suspendate de la tranzacţionare luni înainte de deschiderea bursei. Titlurile SIF Muntenia au fost reintroduse în piaţă miercuri la ora 11:15 şi au înjchis şedinţa în scădere cu 2,9%, deşi declinul maxim atins pe parcursul zilei s-a situat la 6%.

SIF Banat-Crişana controlează pachetul majoritar de acţiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.
SIF Banat-Crişana este condusă de Dragoş Bîlteanu – preşedinte al Consiliului şi director general. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte Ştefan Dumitru – vicepreşedinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser şi Najib El Lakis.

Conducerea executivă a SIF Banat-Crişana este asigurată tot de Bîlteanu, alături de Gabriela Grigore, director general adjunct – operaţiuni, şi de Teodora Sferdian, director general adjunct – dezvoltare.

La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor este condus de Marius Pantea – preşedinte şi de Andrei Diaconescu – vicepreşedinte. Din Consiliu fac parte şi Iulian Aursulesei, Gheorghe Bîlteanu, Sergiu Buşilă, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel şi Vicenţiu Octavian Zorzolan, mai scrie Mediafax.

SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusă de Gabriel Filimon – director general, Gheorghe Dănuţ Porumb – director şi Dănuţ Florin Buzatu – director.

Consiliul de Administraţie al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Dănuţ Porumb – preşedinte al Consiliului de Administraţie, Dănuţ Florin Buzatu – vicepresedinte al Consiliului de Administraţie, Florica Trandafir – membru, Mariana Dinu – membru şi Sorin Florian Boldi – membru.

Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure. În acest dosar au mai fost arestaţi preventiv şi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure, şi deputatul Ioan Adam. În dosar acesta este cercetat şi avocatul Nicolae Mergeani, anchetat sub control judiciar în dosarul DIICOT vizând SIF banat-Crişana şi SIF Muntenia.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă