7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurările au prins avânt în prima parte a anului

Asigurările au prins avânt în prima parte a anului

Polițele auto rămân principalul motor al asigurărilor, însă cea mai importantă creștere a primelor brute subcsrise a fost înregistrată pe segmentul polițelor de sănătate, care rămâne încă unul cu o pondere destul de mică.

Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 7,39% în primul trimestru al acestui an, la 1,97 miliarde de lei, pe fondul avansului volumului de prime brute subscrise atât pe segmentul de asigurări generale, cât şi pe cel de viaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). “Creşterea volumului de prime brute subscrise în primul trimestru din 2015 faţă de primul trimestru al anului trecut s-a înregistrat atât la asigurările de viaţă (7,59%) cât şi la asigurările generale (7,34%)”, se menţionează în raport. 

Potrivit datelor ASF, asigurările generale au avut o pondere de 79,31% în total prime brute subscrise, iar asigurările de viaţă o pondere de 20,69%. “Analizând structura primelor brute subscrise pe clase de asigurări, în cazul asigurărilor generale se detaşează asigurările de răspundere civilă a autovehiculelor, unde subscrierile reprezintă 44,95% din total asigurări generale, urmate de asigurări de mijloace de transport terestru – Casco, cu 24,23% şi de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale cu 15,60%, celelalte clase de asigurări reprezentând fiecare sub 10% din total prime brute subscrise asigurări generale”, se mai precizează în raport.

RCA rămâne pe plus

Potrivit ASF, singura clasă de asigurări care prezintă în ultimii ani creştere constantă a primelor brute subscrise este clasa reprezentând asigurările de răspundere civilă a autovehiculelor, în primul trimestru din 2015 creşterea fiind de 18,23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru din 2015, volumul de prime brute subscrise pentru asigurările de viaţă a înregistrat o creştere cu 7,59%. “Această creştere a avut loc pe fondul unei uşoare creşteri a numărului de contracte existente la sfârşitul perioadei (1,26% faţă de primul trimestru din 2014) şi a numărului de contracte noi încheiate (3,35%)”, se menţionează în raport.

Indemnizaţiile brute plătite au scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu 7,98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce primele brute subscrise au crescut cu 7,39%.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile brute plătite pentru asigurările generale, volumul acestora a fost de 918.417.219 lei, în scădere cu 8,95% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, volumul de indemnizaţii brute plătite au fost de 43.508.833, în creştere cu 18,91% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Despăgubirile brute plătite în primele trei luni ale anului 2015 în cazul poliţelor RCA au fost structurate astfel: vătămări corporale – 69.848.367 lei, 99,95% reprezentând despăgubiri pentru daune întâmplate în anii anteriori, şi daune materiale – 299.239.248 lei, aproximativ 94% pentru daune întâmplate în anii anteriori.

Asigurările de sănătate nu reprezintă o pondere semnificativă în asigurările subscrise în primul trimestru din 2015, dar au înregistrat o creştere semnificativă în ultima perioadă. Astfel, în primul trimestru al acestui an au fost raportate prime brute subscrise în total de 22.078.104 lei pentru asigurări de sănătate. Indemnizaţiile brute plătite în primul trimestru din 2015 au fost în sumă de 12.404.985 lei, în creştere cu 52,71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Transformări în lumea brokerilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la finele săptămânii trecute, să impună intermediarilor activi pe piaţa asigurărilor un nivel al capitalului social de minimum 150.000 de lei. Deşi suma este mai mică decât propunerea avansată iniţial de ASF, adică 250.000 de lei, ea se va dovedi prea mare pentru brokerii de dimensiuni mici.

Mai mult, intrarea în vigoare a normei va oferi ASF şi cadrul legal pentru a suspenda sau chiar a retrage licenţa societăţilor care nu raportează la timp datele financiare din motive care, de obicei, ţin de lipsa activităţii. Acţionarii acestor societăţi fără activitate (în jur de 100 la număr, potrivit declaraţiilor preşedintelui ASF) nu au nici un motiv să vină de acasă cu zeci de mii de euro pentru a menţine în legalitate o firmă care nu mai funcţionează de facto.

„Este clar că brokerii mici nu vor face faţă, însă nu este neapărat un lucru rău. Sunt firme
mici, câteodată cu un angajat sau doi care se pot transforma oricând în asistenţi în brokeraj (n.r. – specialiştii angajaţi în firmele de brokeraj). Poate fi chiar mai bine pentru ei”, crede Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).

Cu bani de acasă

Nici brokerii de dimensiuni semnificative nu vor fi scutiți de cheltuieli suplimentare. La nivelul pieţei, nu există o statistică în ceea ce priveşte nivelul capitalului social însă, o privire aruncată asupra sumelor vărsate la acest capitol de către firmele care domină piaţa arată că va fi nevoie de majorări de zeci de mii de euro. De exemplu, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, liderul pieţei, Safety Broker, societate care intermediază anual prime cât o companie de asigurări de nivel mediu, are un capital subscris şi vărsat de doar 25.000 de lei.  Această sumă este oricum mai mare decât a majorităţii brokerilor în condiţiile în care, potrivit legilor care reglementează activitatea oricărei societăţi comerciale, nivelul minim al capitalului social este de doar 200 de lei în prezent.

Evoluţie firească

Pe de altă parte, dispariţia brokerilor de dimensiuni mici şi foarte mici nu va avea un impact prea mare asupra pieţei. Din cele 598 de firme de brokeraj înregistrate, dintre care 497 active, primele 52, adică cele cu prime intermediate de peste
1 milion de euro adună mai bine de 92% din piaţă. Aceasta înseamnă că peste 340 de brokeri se băteau pe doar câteva procente. Mai mult, peste 53% din primele intermediate aparțin unui număr de 20 de brokeri.

Primii doi dintre aceștia, Safety Broker și Marsh Broker au o cifră de afaceri comparabilă cu cea a unei societăți de asigurare de talie medie, adică aproape 50 de milioane de euro după primele trei trimestre ale anului trecut.

Raportat la întreaga piața de asigurări, cele 20 de firme care domină brokerajul au intermediat aproape 30% din primele brute subscrise în perioada menționată. Mai mult, în timp ce piața de asigurări, în ansamblu a scăzut după primele 9 luni ale anului trecut cu peste 4%, afacerile celor mai importanți brokeri au crescut, în medie, cu 13%, unele dintre companii înregistrând chiar cifre duble sau triple față de perioada similară a lui 2013.   

RCA mai ieftin

Prețul mediu al RCA a scăzut sub 500 de lei după ce la finele anului trecut ajunsese să treacă de 600 de lei. După cum arată brokerii de asigurare consultați de noi, prețurile poliței obligatorii de răspundere civilă auto au ajuns practic la un nivel similar cu cel din martie 2014. “ Au contat probabil și măsurile luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, însă cred că principala cauză a acestor scăderi ține de scăderea cererii. Mai ales în cazul tinerilor, prima pentru RCA ajunsese să fie chiar mai mare decât cea pentru CASCO, cu un an în urmă. A fost o evoluție dictată de piață. Suntem practic la nivelul de acum un an”, comentează un broker.

Cele mai importante scăderi de tarif au fost, cum era firesc, chiar pe zona șoferilor cu vârsta sub 27 de ani. Pe această categorie prețurile au scăzut chiar și cu mai mult de 30%. Concret, un tânăr în vârstă de 27 de ani care conduce , în București, un Logan de 1,6 litri și 90 de cai putere, plătește acum pentru cel mai ieftin RCA de pe piață 1.325 de lei pentru un an. În luna martie a anului trecut, o persoană cu același profil ar fi plătit minimum 1.400 de lei, iar în decembrie 2014 prețul ajunsese la 1.700 de lei. Schimbări sunt și în ceea ce privește companiile cu cele mai mici tarife.

Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă