13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvansul pentru Prima Casă se poate tripla

Avansul pentru Prima Casă se poate tripla

Reprezentanții statului și ai băncilor ar trebui să se așeze la masa negocierilor pentru a găsi mixul celor mai buni parametri pentru modificarea programului „Prima Casă“, în așa fel încât condițiile de acordare să fie sustenabile și pentru client, și din punct de vedere economic, a declarat vicepreședintele pe retail al BCR, Dana Demetrian. Cele trei coordonate care ar trebui luate în calcul sunt nivelul avansului, al dobânzii și chiar specificul zonei geografice din care face parte clientul care vrea să acceseze un credit „Prima Casă“, potrivit Economica.net.

Cererea pentru acest program a crescut foarte mult în 2016, iar plafoanele de garanții acordate de stat s-au epuizat deja. De altfel, băncile, Ministerul Finanțelor și reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM se întâlnesc săptămânal pentru a găsi soluții. Din păcate, despre o suplimentare de plafon nu poate fi vorba momentan pentru că Finanțele au nevoie de o rectificare bugetară pentru a mai aloca alți bani pentru garanții.

Întrebată despre cum vede evoluția programului Prima Casă în următorii trei ani, Dana Demetriana declarat că Programul Prima Casă nu poate fi schimbat de către o bancă, dar parametrii pe care acest program îi are ar putea fi modificați în următorii ani, mai ales dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în lume și cu programe similare cu al nostru. “De aceea vedem că trebuie să ținem cont de gradul de dezvoltare pe care România îl are și de faptul că parametrii programului trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung și pe care toată lumea îi știe: e vorba de avans și de dobândă, care ar trebui să vină mai aproape de realitate. Este clar că avansul de 5% nu este unul sustenabil, așa cum poate ar trebui să privim și să analizăm în detaliu tot ceea ce înseamnă piață, profil de client, vorbim de zone diferite în România, cu potențial diferit. Vorbim în ansamblu de un mix de parametri pentru a ajunge la un produs sustenabil pentru România”, a precizat vicepreședintele pe retail al BCR.

Dana Demetrian a arătat că pentru a avansa un nivel trebuie să se gândească la sustena­bilitatea din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere al clientului, și atunci probabil, în medie, avansul la „Prima Casă“ ar putea să crească spre 15%. „Nu sunt în măsură să spun în momentul de față o cifră exactă. Nu vreau să avansez acest lucru. Cred că cel mai corect este să ne așezăm cu toții la masă și să analizăm în ce situație suntem astăzi, ce ne dorim de la România și să vedem ce se întâmplă în țările cu economii dezvoltate, pentru că dacă ne uităm la totalul creditării ipotecare în total PIB suntem mult sub cel din țările dezvoltate și chiar sub cele din țările din jurul nostru. Trebuie să creștem, dar să creștem sănătos”, a precizat reprezentantul băncii.

Vicepreședintele BCR menți­onează că fiecare bancă își va calcula riscurile și va analiza profilurile clienților încercând să găsească mixul perfect între nivelul avansului, al dobânzii și chiar apartenența geografică a unui client. Pentru că nu toate zonele din România au aceeași dezvoltare economică și nu peste tot există aceeași putere de cumpărare, costuri etc.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu ia în calcul modificarea programului „Prima Casă”, ci analizează posibilitatea redistribuirii plafoanelor existente de la băncile care mai au fonduri către cele care le-au epuizat, precum şi eficienţa acestui program de la lansare până în prezent, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. În opinia acesteia, este necesară şi o analiză a eficienţei acestui program, având în vedere că, din momentul demarării, în 2009, nu s-a realizat un astfel de studiu.  

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă