23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAverile directorilor de bănci, în vizorul parlamentarilor PSD, UNPR și PC

Averile directorilor de bănci, în vizorul parlamentarilor PSD, UNPR și PC

Mai mulţi senatori PSD, UNPR şi PC propun să-şi declare averea şi interesele persoanele din conducerea băncilor şi a societăţilor la care statul este acţionar, în prezent declarându-şi averea doar cei din băncile şi societăţile la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ.

Proiectul este iniţiat de 25 de senatori, printre care Şerban Nicolae, Mihai Fifor, ilie Năstase, Liviu Pop, Ion Toma, Cristiana Anghel, Mihai Rogojan şi completează Legea 176 din 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilorşi demnităţilor publice.

Astfel, proiectul propune ca să-şi declare averea şi interesele persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilorşi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, precum şi personalul din conducerea băncilor la care statul este acţionar. În legea în vigoare sunt obligate să-şi declare averea personale din conducerea societăţilor sau băncilor la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ.

Iniţiatorii şi-au motivat iniţiativa legislativă prin faptul că, astfel, se măreşte transparenţa în exercitarea atribuţiilor autorităţile locale şi din domeniul bancar şi creşte responsabilitatea factorilor decizionali din aceste autorităţi.

"Chiar şi în cazul în care statul român este acţionarminoritar este vorba, în general, de bugete foarte mari, iar termenul "semnificativ" utilizat în lege este nerelevant", au apreciat iniţiatorii.

Proiectul a fost întregistrat la Parlament la 5 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă