8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: AVERTISMENTUL FMI despre Legea insolvenței persoanelor fizice și conversia în lei...

UPDATE: AVERTISMENTUL FMI despre Legea insolvenței persoanelor fizice și conversia în lei a creditelor. Ponta confirmă că Fondul a cerut un studiu

UPDATE 08.25: Premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale şi a adăugat că este convins că problema va fi discutată în Parlament.

Întrebat la România TV dacă este adevărat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei persoanei fizice, Ponta a răspuns: "Bineînţeles, cred că aveţi şi scrisoarea".

El a arătat, din nou, că PSD este în favoarea unei legi care să protejeze persoanele fizice în faţa crizelor financiare.

——–

UPDATE 16.00: Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu a văzut scrisoarea de la FMI, adăugând că ”e treaba Parlamentului de ce decide”, fiind un sistem de protecție în cazul unor crize financiare.

—–

Fondul Monetar Internațional (FMI) atrage atenția că adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice ar putea ave un impact negativ pe piața financiară dacă nu va beneficia de un studiu de impact adecvat și nu își va atinge obiectivele.

"Suntem profund îngrijorați că adoptarea legii insolvenței fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociațiilor implicate, ar putea să nu își atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenție, bine structurată și bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piața financiară", se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, scrie Agerpres.

În aceste condiții, FMI încurajează autoritățile să se inspire din experiența țărilor, mai ales a țărilor din zona UE.

În plus, Fondul consideră că o conversie a creditelor din moneda străină în lei la un curs istoric poate duce la destabilizarea sistemului financiar.

În cadrul audierilor de miercuri, 21 ianuarie, din Camera Deputaților, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat că nu agrează actuala formă a legii falimentului personal și a menționat că sistemul nu este pregătit să preia un milion de dosare care vor fi întocmite în urma cererilor de insolvență. În aceste condiții, CSM a subliniat că legea falimentului personal ar duce la blocarea totală a activității instanțelor de judecată.

De asemenea, șefului Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat că legea insolvenței nu rezolvă problemele românilor care au contractat credite în franci elvețieni. Mai mult, Cinteză a spus, miercuri, că BNR a avertizat și a îndemnat în mod repetat pe cei care doreau un credit să îl ia în moneda în care primesc salariile.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă