16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Elveției estimează cele mai mari pierderi din istorie. Vezi motivele

Banca Elveției estimează cele mai mari pierderi din istorie. Vezi motivele

Banca Elveției estimează că va raporta pentru anul 2015 o pierdere de 23 miliarde franci (23,05 miliarde dolari), informează Mediafax.

Este vorba de cea mai mare pierdere din istoria instituției. Ea se va produce ca urmare a încercărilor de a tempera întărirea francului elvețian, în contextul renunțării în ianuarie la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

O pierdere de 23 de miliarde de franci ar fi cea mai mare înregistrată de banca centrală de la înființarea acesteia în 1907.

Un rezultat negativ de asemenea amploare crește presiunea asupra președintelui instituției, Thomas Jordan, criticat deja puternic de industriașii elvețieni, îngrijorați că întărirea monedei afectează exporturile țării, potrivit publicației americane Wall Street Journal.

Francul, tranzacționat în prezent la 1,0855 franci/euro, reprezintă un plasament atractiv pentru investitorii în căutare de siguranță. Mișcarea francului a fost amplificată și de o depreciere semnificativă a euro, în contextul programului de achiziție de obligațiuni lansat de Banca Centrală Europeană.

Rezervele valutare totale s-au situat anul trecut la 587 miliarde de franci. La finele lunii septembrie, deținerile de euro reprezentau 42% din rezervele de valută ale Băncii Elveției, iar cele în dolari aveau o pondere de 33%.

“O pierdere mare era de așteptat, având în vedere volatilitatea ridicată de anul trecut. Astfel de pierderi pun, însă, presiune pe bancheri, care au nevoie de sprijinul populației pentru a-și păstra independența”, a declarat Karsten Junius, economistul șef al băncii J Safra Sarasin.

Banca centrală va face apel la rezerve pentru a plăti un dividend de 15 franci pe acțiune și va face și plata obișnuită de 1 miliard de franci către guvern și cantoane. După aceste plăți, rezervele Băncii Elveției vor coborî de la 27,5 miliarde de franci la 2 miliarde de franci.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă