22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile au făcut profit record în 2015

Băncile au făcut profit record în 2015

Numărul de clienți demonstrează forța, vizibilitatea, atractivitatea și prestigiul unei bănci. Tocmai de aceea, lupta pentru constituirea unui portofoliu cât mai mare de clienți este acerbă, scrie publicația online www.bankingnews.ro. În România, numai 7 bănci au peste un milion de clienți, acestea fiind – de altfel – și cele mai agresive instituții de credit pe segmentul produselor și serviciilor destinate consumatorilor persoane fizice. Băncile își doresc un portofoliu de clienți cât mai consistent – pe de o parte – pentru a-și demonstra toate cele patru calități enumerate anterior și – pe de altă parte – pentru că în acest fel își pot multiplica veniturile prin vânzarea încrucișată.

În același timp, o bază cât mai largă de clienți poate constitui o piatră de temelie pentru succesul noilor produse și servicii lansate pe piață. Totodată, evoluția numărului de clienți demonstrează indirect calitatea serviciilor și produselor furnizate, iar faptul că portofoliile de clienți ale unor bănci se subțiază de la an la an poate constitui un element de îngrijorare și, de asemenea, de alarmă pentru managerii respectivelor instituții de credit. Având în vedere aceste considerente, este interesant de aflat cum își împart finanțatorii români milioanele de clienți.

Topul celor 7 bănci (BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, ING Bank șiBancpost) care dețin peste un milion de clienți a suferit în ultimii doi ani modificări considerabile, generate, pe de o parte, de decizia CEC Bank de a-și curăța portofoliul istoric prin eliminarea clienților inactivi de foarte multă vreme și, pe de altă parte, de saltul considerabil consemnat de Banca Transilvania, pe fondul creșterii organice, dar și a preluării Volksbank.

În primăvara anului 2014, atunci când publicația online www.bankingnews.ro a prezentat ultima analiză privind numărul de clienți, CEC Bank era lider, cu 3,4 milioane de persoane, urmată de BCR (3,2 milioane) și BRD  (2,27 milioane). Între timp, chiar dacă a pierdut 400.000 de clienți, BCR a reușit să surclaseze CEC Bank, care și-a revizuit baza de clienți, prin excluderea tuturor acelor conturi istorice inactive. Astfel, BCR a ajuns la 2,8 milioane de clienți, iar CEC Bank la 2,7 milioane (2,6 milioane persoane fizice și 0,14 milioane persoane juridice).

O altă schimbare a topului este dată de urcarea Băncii Transilvania pe podium, care a ajuns la un portofoliu de 2,25 milioane de clienți, de la 1,76 milioane cât număra în primăvara anului 2014. De altfel, Banca Transilvania este instituția de credit din România care a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de clienți, cu aproape jumătate de milion de conturi, dintre care aproximativ 190.000 au venit de la Volksbank.

BRD a coborât pe locul al patrulea, în urma diminuării portofoliului cu aproximativ 20.000 de clienți.

Practic, dacă în primăvara lui 2014, BRD avea 2,27 milioane de clienți, un an mai târziu numărul s-a restrâns la 2,23 milioane (minus 40.000).

Între timp, pe parcursul anului 2015, BRD a reușit să adauge peste 16.000 de clienți, consemnând un număr total de 2,25 milioane de clienți.

Raiffeisen Bank a avut o evoluție pozitivă în ultimii doi ani, consolidându-și portofoliul de clienți cu puțin peste 100.000 de persoane, de la 2 milioane la peste 2,1 milioane. Același trend pozitiv a fost urmat și de ING Bank, care se apropie de 1,1 milioane de clienți. Cea de-a șaptea bancă ce a făcut obiectul analizei noastre, Bancpost, și-a menținut numărul de puțin peste un milion de clienți.

Mai bine ca în perioada de „boom“

Profitul întregistrat în 2015 e cel mai mare, în termeni nominali, din istoria sistemului bancar local, de 4,87 de miliarde de lei și vine după o pierdere record în 2014, potrivit datelor preliminare ale Băncii Naționale a României făcute publice de www.profit.ro.

O treime din rezultatul net de anul trecut se datorează câștigului excepțional înregistrat de Banca Transilvania din achiziția Volksbank România. 

2015 a fost cel mai bun an de după criză pentru acționarii băncilor. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), un indicator care măsoare eficiența investiției, a fost de  12,8%, în timp ce rentabilitatea economică (ROA) a fost de 1,35%. Față de 2014, cifrele au trecut de pe minus pe plus, dar sunt încă departe de anii de glorie ai băncilor. În 2008, ROE mediu în sistemul bancar era de 17%, în timp ce ROA se plasa la 1,56%, la un profit net de 4,4 miliarde de lei. Actualizată cu inflația, cifra din 2008 ajunge la aproape 5,5 miliarde de lei.

La sfârșitul trimestrului trei, sistemul bancar a încheiat cu un profit net de 2,25 miliarde de lei.

Diferența până la 4,87 de miliarde de lei vine două treimi din câștigul extraordinar de 1,65 miliarde de lei obținut de Banca Transilvania din achiziția Volksbank. De altfel, anul trecut a fost cel mai profitabil în aceste condiții pentru Banca Transilvania, care a ajuns la un rezultat net de 2,4 miliarde de lei și a trecut pe locul trei în sistemul bancar din punct de vedere al cotei de piață.

BRD a ieșit în evidență

BRD, a doua bancă din sistem, și-a înzecit profitul în 2015, la 445 de milioane de lei. BCR, cea mai mare bancă locală, nu a raportat încă rezultatul anual, însă la nouă luni avea un profit net de 904 milioane de lei, după o pierdere de 2,4 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2014.

Băncile au raportat scăderi importante ale costului cu riscul, concomitent cu o creștere a creditului intern cu aproape 6 miliarde de lei, la 217,5 miliarde de lei, după ani de contracție a creditării private.

Rata creditelor neperformante a continuat să se reducă, de la un nivel de 13,94% la finele lui 2014 și 12,33% în septembrie la 10,77% în decembrie. Băncile au mai scos din bilanțuri credite neperformante de 2,3 miliarde de lei în decembrie. Provizioanele IFRS au scăzut cu 5 miliarde de lei față de anul anterior și cu 2,9 miliarde de lei față de septembrie 2015, la 22,3 miliarde de lei, date aferente băncilor persoane juridice române.

Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a rămas la un nivel apropiat celui de la finele lui 2014, la 69%, în timp ce volumul creditelor res-tante a scăzut cu 4,5 miliarde de lei, la 20,7 miliarde de lei.

Tranzacția Banca Transilvania – Volksbank a afectat negativ rata solvabilității băncilor, care a scăzut cu 1,1 puncte procentuale față de septembrie, la 17,5%, dar s-a păstrat la un nivel similar celui înregistrat în 2014.

Numărul salariaților din sistemul bancar a continuat să scadă și anul trecut și a ajuns la 55.928, cu 1.804 mai mic decât la finele lui 2014.

Pe de altă parte, salariul mediu net a atins un nivel-record în decembrie, cu ocazia acordării primelor anuale, de 5.891 de lei. Spre comparație, în aceeași lună din 2014, salariații au fost remunerați, în medie, cu 4.043 de lei, sumă similară cu cele din 2011-2013.

Băncile au continuat să închidă din unități și au ajuns la 4.947 de agenții bancare, cu 357 mai puține față de anul anterior și cu 1.099 sub nivelul din 2011. Băncile au închis sucursale nu numai pentru că au căutat să taie din costuri, ci și ca efect al fuziunilor și achizițiilor din ultimii ani. Patru instituții de credit au dispărut anul trecut, astfel că numărul băncilor care activează în România a scăzut la 36. 

Topul băncilor după numărul de clienți

Banca                       Număr
                                     clienți
                                 (milioane)

BCR                                 2,8

CEC                                 2,7

Transilvania             2,3

BRD                                 2,3

Raiffeisen                                        2,1

ING                                  1,1

Bancpost                                         1

Sursa: www.bankingnews.ro

Cele mai citite

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă