10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile au vândut recuperatorilor creditele în franci elvețieni?

Băncile au vândut recuperatorilor creditele în franci elvețieni?

Instituțiile financiar-bancare încearcă să scape de împrumuturile în franci elvețieni, pe care le vând firmelor de recuperare creanțe. Declarația aparține lui Bogdan Preda, reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare. Întrebate despre acest lucru, băncile ce dețin astfel de credite în portofoliu tac mâlc.

„Mai nou, multe bănci au început să-și vândă creditele în franci elvețieni, fiindcă valoarea acestei monede a crescut foarte mult, ceea ce îi pune în dificultate pe debitori, iar băncile au puține pârghii de a interveni în contractele încheiate. Aceste credite sunt vândute pentru sume mici, pierderile regăsindu-se în bilanțul băncilor“, a declarat, pentru România liberă, Bogdan Preda, director executiv Relații Publice și Instituționale al Consiliului Patronatelor Bancare din România. Anunțul vine după ce timp de câteva luni au existat numeroase dezbateri și întâlniri pe tema creditelor în franci elvețieni între reprezentanții Camerei Deputaților, ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor

(ANPC), cei ai BNR, ministrul Finanțelor, avocați și reprezentanții băncilor. “Orice este posibil. De regulă, băncile notifică BNR doar atunci când fac bilanțul, și nu în momentul tranzacției“, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu. Acesta a precizat că, în ultimele două luni circa 6.000 de clienți ai băncilor din cei 75.000 împrumutați în franci elvețieni au făcut conversia creditului, l-au restructurat sau au acceptat oferta făcută de bancă pentru reducerea costurilor.

Marius Dunca, președintele ANPC, s-a arătat surprins: „Nu am auzit că au început să-și curețe portofoliile. Băncile au răspuns la toate invitațiile noastre și au promis că vor găsi soluții. Sperăm să nu ne trezim că facem conversia în lei, iar costurile creditului să fie mai mari decât în cazul francilor elvețieni“. Dunca și-a propus ca în mai puțin de un an să reglementeze sectorul în care activează firmele de recuperare creanțe. „Toate aceste societăți trebuie să se autorizeze la ANPC și trebuie să facem și o procedură standard de recuperare a datoriilor, fără telefoane de amenințare, fără vizite la vecini sau afișe lipite în blocul în care locuiește datornicul“, susține președintele ANPC.

Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, OPT Bank, Banca Românească și Volksbank (Consiliul Concurenței a aprobat preluarea acestei bănci de către Banca Transilvania) sunt instituțiile bancare care au acordat credite în franci elvețieni. “Banca Transilvania va anunța detalii despre planul de conversie care va fi oferit clienților Volksbank România care au împrumuturi în franci elvețieni la închiderea tranzacției dintre Banca Transilvania și Volksbank România, estimată a fi în prima jumătate a lunii aprilie a.c. După închiderea tranzacţiei, Banca Transilvania va deveni acţionar cu drepturi depline şi tot atunci va începe procesul de integrare a Volksbank România în structura sa“, ne-au răspuns reprezentanții acestei instituții. La rândul lor, reprezentanții Raiffeisen Bank ne-au spus că: „Analizăm această posibilitate, însă nu am luat nicio decizie. Hotărârea ar putea să fie luată spre sfârșitul lunii martie“.

Până la închiderea ediției, celelalte patru bănci nu ne-au transmis nici un răspuns.   

Drept la replică

„În legătură cu articolul publicat de cotidianul «România liberă» atât în ediția online din 18.03.2015, cât și în cea de print din data de 19.03.2015 sub titlul «Băncile au vândut recuperatorilor creditele în franci elvețieni?» semnat de doamna Mona Scărișoreanu, subsemnatul, Bogdan Preda, în calitate de director executiv pentru Relații Publice și Instituționale al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), fac următoarele precizări: 

1) Explicațiile oferite telefonic doamnei Scărișoreanu, într-o convorbire informală, la cererea acesteia, au fost interpretate în mod total eronat, de aici rezultând știrea total greșită cum că băncile ar fi inventat recent o schemă prin care încearcă să «scape» de împrumuturile neperformante acordate în franci elvețieni.     

2) Nu înțeleg resortul care a determinat publicarea unei astfel de știri, cu atât mai mult cu cât nu e o știre, nereprezentând o noutate, știut fiind faptul că multe bănci, cât și orice alți creditori aleg varianta externalizării creditelor neperformante către alte instituții. Este o practică prezentă în lumea întreaga și, așa cum v-am explicat în conversația telefonică, inclusiv guvernele diferitelor țări recurg la asemenea practici. De altfel, alte publicații sau oficiali ai BNR și ai diferitelor instituții de credit au scris pe larg despre această temă de foarte multe ori în ultimii ani de zile. Ca atare, subsemnatul nu aveam cum să vă relatez cum că băncile practică «mai nou» aceasta externalizare, dat fiind faptul că e practicată de creditori de ani mulți de zile, în special în urma crizei financiare globale, atât la noi, cât și în alte țări… 

3) Explicațiile pe care vi le-am oferit cu caracter exclusiv informal la cererea dvs., prin care v-am relatat că unele bănci aleg să externalizeze aceste credite și altele nu, funcție de politică, interesele și poziționarea fiecăreia dintre ele, nu s-au referit doar la creditele acordate în CHF, ci la orice alt tip de credit, în orice valută. 

4) CPBR nu și-a propus și nu își propune să reprezinte exclusiv interesele membrilor săi care dețin în portofoliile lor și credite acordate în franci elvețieni.“  

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă