15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile europene au nevoie de zeci de miliarde de euro

Băncile europene au nevoie de zeci de miliarde de euro

Potrivit rezultatelor, 24 de bănci au o rată a capitalizării (CET 1 ratio) sub pragul de 5,5% în cazul scenariului advers de recesiune economică pe o perioadă de trei ani de acum înainte, ceea ce înseamnă că acestea au picat testul de stres. Cele 24 de bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 24,6 miliarde euro, precizează EBA într-un comunicat.

La rândul său, BCE, care a derulat în paralel cu EBA exercițiul de evaluare a activelor băncilor (AQR), a anunțat într-un comunicat că un număr de 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar de 25 de miliarde euro în urma analizei. În același timp, valoarea activelor băncilor trebuie ajustată cu încă 48 de miliarde de euro, dintre care 37 de miliarde nu au generat cerințe noi de capital. Necesarul de capital de 25 de miliarde euro și ajustarea activelor de 37 de miliarde euro presupun un impact total de 62 de miliarde euro asupra băncilor europene.

BCE a mai descoperit expuneri neperformante neraportate de bănci în valoare de 136 miliarde euro. Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, precum și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda și Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro.

Trei bănci care au activitate în România și care au obținut rezultate slabe la testele de stres sunt toate din Grecia. Este vorba de NBG – care controlează  Banca Românească, Piraeus și Eurobank, acționarul majoritar al Bancpost. Băncile grecești au mai avut probleme și în anii trecuți, fiind afectate puternic de falimentul statului grec, atât direct, prin deținerile de obligațiuni guvernamentale, cât și indirect, prin slăbirea economiei.

„Această analiză amănunțită a pozițiilor celor mai mari bănci va conduce la creșterea încrederii în sectorul bancar“, a declarat vice-președintele BCE, Vítor Constâncio. „Identificarea problemelor și riscurilor va ajuta la repararea bilanțurilor și va face băncile mai rezistente și mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creșterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creșterea economică“, a adăugat Constâncio.

Pentru a trece testele de stres al BCE, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers.

wBăncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie 9 luni pentru a acoperi deficitul de capital. BCE a informat că băncile care nu au trecut testele de stres au luat deja măsuri în acest an pentru a-şi consolida rezervele de capital. Douăsprezece din cele 25 de bănci şi-au acoperit deficitele de capital strângând în total 15 miliarde de euro în acest an. Autoritatea Bancară Europeană, care a derulat un examen paralel cu cel al BCE, a informat că băncile trebuie să strângă alte 10 miliarde de euro.

Aceste teste reprezintă ultima încercare a oficialilor europeni de a înlătura semnele de întrebare cu privire la starea de sănătate a industriei bancare europene, afectată de criza financiară globală şi criza datoriilor suverane. Precedentele teste de stres, derulate de BCE în 2010 şi 2011, au fost criticate pentru că nu au reuşit să identifice problemele existente la unele bănci.  

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă