16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile văd provizioane mai mici și impulsionarea creditului

Băncile văd provizioane mai mici și impulsionarea creditului

Peste 80% din bănci se așteaptă la creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme și la îmbunătățirea rezultatelor financiare. Condițiile de creditare se vor relaxa în Industrie, IT,  Agricultură, Telecom, Sănătate şi segmentul IMM-urilor, conform “Barometrului Bancar ARB & EY“.

Băncile privesc următoarea perioadă cu ceva mai mult optimism în condiţiile în care un procent semnificativ anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice şi peste 80% din instituţiile de credit se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare, conform „Barometrului Bancar realizat de Asociația Română a Băncilor și compania de audit EY.  “Barometrul”, un indice al industriei bancare, radiografiază starea de spirit a principalilor jucători prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de peste 85%.

“Studiul se doreşte un instrument de informare al bancherilor în legătură cu starea de spirit a celorlalţi jucători dându-le posibilitatea să compare propria perspectivă şi propriile aşteptări cu cele ale sistemului bancar în general. Începând cu următoarea derulare, în a doua parte a anului, se va putea identifica şi sensul evoluţiei acestor aşteptări. În plus, cum acest studiu este derulat şi în alte ţări din Europa, inclusiv Europa de Est, bancherii pot face o paralelă cu rezultatele ţărilor din regiune”, spune Gelu Gherghescu, Partener EY România.

Revine apetitul de creditare?

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenţei şi modul de aplicare al legislaţiei descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente.

Recentele modificări ale Codului insolvenţei aduc îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar considerăm că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte aplicarea legii pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat şi în consecinţă pot să-şi relaxeze politicile de creditare. Menţinerea disciplinei financiare este condiţia de bază pentru păstrarea stabilităţii sistemului bancar”, afirmă Radu Graţian Gheţea, președintele ARB.

Peste 80% din bănci aşteaptă cheltuielile cu provizioanele de risc. În acelaşi timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăţi.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se aşteaptă la o consolidare de anvergura medie şi doar 14% la o consolidare de anvergură mare. Sondajul relevă că instituţiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare. Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziţia de portofolii de credite şi doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante.

Restructurările din sectorul bancar se apropie de final, în condiţiile în care 70% din bănci nu vor reduce numărul angajaţilor în următoarea perioadă, în timp ce aproximativ 20% se aşteaptă chiar la o creştere a numărului de angajaţi. Simplificarea proceselor şi automatizarea ocupă primul loc pe agenda băncilor, alături de gestionarea riscurilor, în timp ce simpla tăiere a costurilor se află doar la mijlocul clasamentului.  

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă