16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNP Paribas şi Credit Suisse cer clemență din partea autorităților SUA

BNP Paribas şi Credit Suisse cer clemență din partea autorităților SUA

Două din cele mai mari bănci din lume, BNP Paribas şi Credit Suisse, riscă să fie puse sub acuzare penală în Statele Unite, din cauza afacerilor cu state aflate sub embargou şi a protejării evazioniştilor. În ultimele săptămâni, cele două bănci au cerut clemenţa autorităţilor americane, relatează CNBC, preluat de Mediafax.

Pentru a evita varianta jenantă de a-şi recunoaşte vinovăţia, în condiţiile în care nicio bancă mare nu a mai fost într-o astfel de situaţie în peste 20 de ani, BNP Paribas şi Credit Suisse au făcut ultime încercări de a obţine indulgenţa procuraturii şi a autorităţilor de reglementare, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Întâlnirile dintre reprezentanţii părţilor au avut loc după ce procurorii au cerut băncilor să pledeze vinovat, BNP France pentru că a făcut afaceri cu ţări precum Sudan, aflate pe lista neagră de sancţiuni a SUA, şi Credit Suisse, pentru că a ajutat americani bogaţi să eludeze fiscul.

BNP Paribas şi Credit Suisse au propus ca recunoaşterea vinovăţiei să vină doar din partea subsidiarelor, nu şi a companiilor mamă, dar procuratura pare să nu fie de acord întrucât vrea să reducă temerea opiniei publice că băncile au devenit atât de mari pentru economie încât nu pot fi pedepsite.

În cazul Credit Suisse, care a creat recent o subsidiară pentru afacerile din SUA, procurorii au indicat neoficial că nu vor să pună sub acuzare doar divizia nou formată.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, banca elveţiană ar putea încheia un acord cu procuratura cel mai devreme în această săptămână.

În cazul băncii franceze BNP, directorul general al instituţiei şi doi colaboratori ai acestuia au mers la Washington şi New York săptămâna trecută pentru a pleda în favoarea băncii în întâlniri cu reprezentanţi ai Rezervei Federale din New York, cu şeful autorităţii de supraveghere financiară din acest stat, precum şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Justiţie, la Washington, au spus sursele.

Cele mai citite

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă