12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR, despre Grexit: Efectele pe piața din România sunt secundare

BNR, despre Grexit: Efectele pe piața din România sunt secundare

Banca Națională a României a luat toate măsurile pentru a preveni probleme pe piața românească dacă Grecia se va retrage din zona euro, a anunțat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-o emisiune la B1 TV.

Dan Suciu a dat asigurări că băncile s-au pregătit pentru acest eveniment, "cumva așteptat pentru a putea fi preîntâmpinat", iar băncile din România țin de legislația românească, fiind sub controlul Băncii Naționale a României.

"Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de până la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schemă clasică de garantare", a spus Suciu.

În ceea ce privește "Grexit-ul", purtătorul de cuvânt al BNR a spus că nu va avea loc mâine, iar dacă se va ajunge la ieşirea Greciei din uniunea monetară, vor avea loc schimbări politice, dincolo de cele economice, fiind un proces care durează.

"Tehnic, nu există mecanismul de ieșire. Cert e că de acum intrăm în zone necartografiate, ceea ce, din perspectiva evoluției Greciei, nu e încurajator. Efectele pe piața din România sunt secundare. Nu suntem subiectul acestor probleme, nu suntem în zona euro, putem să privim cu calm, dar cu interes", a mai spus oficialul BNR.

Zona euro se pregătește pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanțarea țării, în urma anunțului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autoritățile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susținere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeași zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro. Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă