10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR ar putea relaxa politica monetară în şedinţa din noiembrie

BNR ar putea relaxa politica monetară în şedinţa din noiembrie

BNR ar putea relaxa politica monetară în şedinţa Consiliului de Administraţie din 4 noiembrie în condițiile încetinirii inflaţiei şi sub influenţa acţiunilor iniţiate de BCE pentru stimularea economiei, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Rata inflaţiei va ajunge, probabil, sub nivelul de 2% la finalul acestui an, pe fondul scăderii presiunii pe preţurile alimentelor, a declarat Olteanu într-un interviu pentru Bloomberg, scrie Mediafax.

"Ne confruntăm cu cea mai scăzută rată a inflaţiei din ultimii 25 de ani, aflată însă peste nivelul din alte ţări" a arătat oficialul BNR.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

În luna august, BNR a redus prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Olteanu a explicat că decizia BNR de luna viitoare privind dobânda cheie ar putea fi influenţată de măsurile de relaxare monetară adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi de reducerea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la minimul record de 2%, la începutul lunii octombrie de către banca centrală a Poloniei.

Totodată, Olteanu a arătat că BNR va ţine cont de noile condiţii, care presupun rate foarte-foarte mici ale dobânzilor, nu doar în Frankfurt, ci şi în ţările vecine".

Banca Centrală Europeană a menţinut, la începutul lunii octombrie, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, după ce în septembrie a redus-o de la nivelul de 0,15%.

La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula creşterea economică naţională şi pentru a susţine acordarea de credite. Până în luna septembrie, România avea cea mai mare dobândă cheie dintre statele UE din estul Europei.

Analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale, astfel încât dobânda cheie va ajunge la 2,75%.

În ceea ce priveşte inflaţia România, aceasta a ajuns la 1,5% în septembrie, faţă de 0,8% în luna august.
Olteanu estimează că ritmul de creştere a preţurilor va depăşi pragul de 1,5% în luna decembrie, dar că se va situa sub 2,2%, cât a prognozat BNR în iulie.

Inflaţia în zona euro se situează la nivelul de 0,3%, mult sub ţinta BCE, de puţin sub 2%.

Viceguvernatorul BNR s-a referit şi la sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, acesta afirmând că măsurile "sunt resimţite foarte direct în România". Olteanu a explicat că exporturile care erau destinate Rusiei sunt redirecţionate către pieţele europene, punând presiune asupra preţurilor, mai scrie Mediafax.

Romania va evita deflaţia anul viitor, întrucât se întâmplă rar ca recolta agricolă să fie foarte bună doi ani la rând, iar unele preţuri administrate trebuie să crească în următorii doi ani, a adăugat oficialul BNR.

De asemenea, viceguvernatorul BNR a reiterat prognoza de creştere a PIB cu 2% pentru acest an, datorită rezultatelor producţiei industriale, care sunt un motiv "de optimism". Anul viitor, economia România ar putea înregistra o creştere cuprinsă între 2 şi 3%, potrivit lui Olteanu.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie. Banca Mondială estimează o creştere economică în România de 2,7% în acest an, şi de 2,5% anul viitor.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă