14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR și Guvernul vor discuta despre banca de dezvoltare a României

BNR și Guvernul vor discuta despre banca de dezvoltare a României

Reprezentanţii BNR vor discuta zilele următoare despre banca de dezvoltare a României cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, şi cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Potrivit Mediafax, pentru acest proiect, discuțiile vizează CEC Bank şi Eximbank.

"În zilele următoare avem o întâlnire cu doamna ministru Petrescu, cu domnul ministru Teodorovici, cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale pentru discuţia pentru ceea ce înseamnă banca de dezvoltare, o bancă de dezvoltare a României, care să susţină trei demersuri, în opinia mea extrem de importante", a declarat joi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin-Nicolae Jianu.

El a arătat că primul demers al băncii de dezvoltare îl reprezintă finanţarea start-up-urilor şi a microîntreprinderilor, dificilă în prezent.

Totodată, aceasta trebuie să asigure cofinanţarea din fonduri europene, respectiv cofinanţarea automată a celor care primesc prin program fonduri europene.

"În acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care înseamnă sute de milioane de euro, pentru că banca îţi impune noi reguli. Cred că este absolut logic, normal ca atunci când ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finanţare din fonduri europene automat planul tău de afaceri să fie cofinanţat", a spus Jianu.

El consideră, în egală măsură, extrem de utile creditele punte de care mediul public are nevoie în relaţia cu mediul privat, astfel încât atunci când un consiliu judeţean/local sau o primărie are un contract de afaceri şi nu dispune de lichidităţi la un moment dat să aibă posibilitatea să contracteze un astfel de credit-punte pentru a-şi plăti subcontractorii pentru a nu-i atrage în faliment.

Teodorovici afirma la finalul lunii septembrie că una dintre cele două bănci de stat, CEC Bank sau Eximbank, va deveni bancă de dezvoltare care să fie partener al statului în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru proiecte europene, dar şi pentru economie.

Potrivit Mediafax, Jianu a precizat că discuţiile se vor concentra pe aceleaşi variante, considerând că structura Eximbank este mai potrivită pentru acest proiect, aşa cum afirma recent şi guvernatorul BNR.

"Cred că este obligatoriu să avem această bancă de dezvoltare până să începem programul de fonduri europene 2014-2010", a spus Jianu, considerând că proiectul se poate realiza la timp.

Eximbank este o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor.

Misiunea iniţială a băncii, care se adresează exclusiv persoanelor juridice, a fost susţinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins către aproape întreg mediul de afaceri.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă