10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBugetul înregistrează un excedent de 6,1 miliarde lei, 0,87% din PIB

Bugetul înregistrează un excedent de 6,1 miliarde lei, 0,87% din PIB

Bugetul general consolidat a încheiat primele nouă luni ale anului 2015 cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB. Excedentul este mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, când a fost de 400 milioane lei, respectiv 0,06% din PIB, transmite Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 169,1 miliarde lei, reprezentând 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceea şi perioadă a anului recedent, iar ca pondere în PIB cu 0,7 puncte procentuale.

“S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe venit (13,6%), TVA (12,5%), venituri nefiscale (12,8%), impozit pe profit (10,9%), și accize (8,2%). Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,4% faţă de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție către pilonul II de pensie”, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, totalizând 162,9 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 5,1% faţă de aceea şi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-8,1%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 41,7% față de aceea și perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, în termeni nominali cu 15,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă