11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCalculeaza gradul de indatorare

Calculeaza gradul de indatorare

» Cum se calculeaza gradul de indatorare in cazul unui imprumut bancar?
Gradul de indatorare ajunge, cel putin teoretic, pana la 70% din venitul net eligibil la majoritatea bancilor. Un solicitant primeste insa un credit in functie de analiza realizata de fiecare banca in parte. In functie de cum il masoara fiecare institutie, poate beneficia de grad de indatorare de 40%, 50% sau 70%.
De un grad de indatorare de 70% beneficiaza numai clientii de top. In traducere, acestia trebuie sa aiba salariu foarte mare, sa detina diverse proprietati, sa nu fi inregistrat restante in trecut, sa lucreze in companii considerate sigure, eventual pe pozitii de conducere.
La polul opus se situeaza clientii care vor obtine cel mai mic grad de indatorare. Acestia au, in general, studii medii, salarii reduse sau lucreaza in companii afectate de criza si nu mai detin alte bunuri. Pentru a exemplifica metoda de calcul, sa luam cazul unei familii formate din doua persoane cu un venit de 3.000 lei, care nu mai are alte credite sau contracte de leasing in derulare.
In conditiile unui grad de indatorare de 55%, rata lunara la imprumutul solicitat nu trebuie sa depaseasca 1.375 lei (319 euro, la un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro). Astfel, familia respectiva poate accesa un credit maxim Prima Casa (57.000 euro) pe 30 ani sau un credit imobiliar standard de 43.000-48.000 euro pe 30 ani, in functie de banca aleasa.

Mai multe detalii in revista Planul Casei Mele, nr. noiembrie, disponibil din 28 octombrie

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail imobiliare@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3,  bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă