18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCând e avantajos impozitul de 3%

Când e avantajos impozitul de 3%

Au de câştigat doar firmele care au o marjă de profitabilitate de cel puţin 18,75% din încasări.

După ce la sfârşitul anului trecut, impozitul de 3% pentru microîntreprinderi a fost eliminat şi Legea bugetului a fost proiectată pentru un impozit de 16% din profit, guvernanţii au revenit asupra deciziei.

De la 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile vor avea posibilitatea de a alege între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri, în baza unei modificări la Codul Fiscal decise de Guvern. Pentru acest sistem de impozitare pot opta firmele care au până în nouă angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până în 100.000 de euro. În schimb, firmele care obţin venituri din activităţi bancare, jocuri de noroc sau din consultanţă şi management vor plăti, în continuare, impozitul stabilit de 16% din profit.

În ce condiţii însă este mai rentabil pentru o microîntreprindere să opteze pentru taxa de 3% din venituri? De exemplu, firma are o cifră de afaceri 100.000 lei şi un profit de 21.000 lei, În acest caz, profitul este mai mare de 18,75% (3*100/16) din cifra de afaceri şi cel mai profitabil pentru microîntreprindere este să plătească o taxă de 3% din venituri, adică 3.000 lei (faţă de un impozit de 16%, adică 3.360 de lei).

În schimb, dacă firma are un profit, de exemplu, de 17.000 lei şi o cifră de afaceri de 100.000, iar profitul în acest caz este mai mic de 18,75% din cifra de afaceri, cea mai convenabilă opţiune va fi plata unui impozit de 16%, adică 2.720 lei (faţă de o taxă de 3%, adică 3.000 lei).

„Noi am avut în vedere simplificarea, chiar dacă la prima vedere se consideră că 3% ar fi mai puţin decât 16% la nivelul profitului net. Impactul este pozitiv şi foarte multe microîntreprinderi vor opta”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Guvernul estimează că noul sistem va aduce la buget venituri suplimentare de aproape 100 milioane lei.

Până la sfârşitul anului 2009, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă