7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare sunt paşii participării la o licitaţie?

Care sunt paşii participării la o licitaţie?

Procedura nu este tocmai simplă şi necesită o bună cunoaştere a pieţei imobiliare – ca să aveţi un termen de comparaţie pentru preţurile de pornire la licitaţii. De asemenea, este obligatoriu să aveţi un avans de 10% din preţul de pornire al licitaţiei.

Etapele participării la licitaţie sunt:

1. Se plăteşte o garanţie în valoare de 10% din preţul de începere a licitaţiei. Poate participa la o licitaţie orice persoană care, cel mai târziu până la data şi ora stabilite în publicaţia de vânzare, a consemnat cu titlu de cauţiune la bancă şi în contul specificat, la dispoziţia executorului 10% din preţul de începere a licitaţiei.

In cazul necâştigării licitaţiei, cauţiunea depusă se restituie, la cerere.

2. Se depune o ofertă de cumpărare. Trebuie să respecţi condiţiile generale, dar şi cele specifice fiecărei instituţii care scoate imobilul la licitaţie.

Dovada consemnării (depunerea garanţiei) se ataşează ofertei de cumpărare. Anumite instituţii cer depunerea ofertei scrise cu 5-7 zile înaintea datei la care are loc licitaţia sau trimiterea ofertei în plic sigilat, în atenţia executorului (acest detaliu este trecut în publicaţia de vânzare, întocmită de executor).

3. Se licitează. Preţul de la care începe licitaţia este cel prevăzut în publicaţiile de vânzare şi poate creşte, dacă sunt mai mulţi ofertanţi interesaţi, dar şi descreşte, pe măsură ce se repetă licitaţia, din lipsă de ofertanţi -la a doua sau a treia strigare. În această perioadă, regula este că descreşte.

4. Se face plata. Dacă ai câştigat la licitaţie, ca „adjudecatar” al imobilului trebuie să plăteşti preţul imobilului în termen de cel mult 30 de zile de la data vânzării, ţinându-se seama de cauţiunea depusă în contul preţului.

5. Devii proprietar. Un exemplar de pe actul de adjudecare se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate şi pentru a fi înscris în cartea funciară.  Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului se transmite de la debitor la adjudecatar (cel care a câştigat licitaţia).

6. Se intabulează locuinţa sau terenul, pe numele adjudecatarului. De la data intabulării imobilul rămâne liber de orice ipoteci sau alte sarcini.

Atenţie! Debitorul nu poate licita în cadrul licitaţiei publice nici personal, nici prin alte persoane interpuse.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă