17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare sunt provocările aplicării insolvenței persoanelor fizice

Care sunt provocările aplicării insolvenței persoanelor fizice

Membrii Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești au dezbătut, în cadrul Congresului de la Cluj, noul cadru legislativ.

Aproape 100 de executori judecătorești din toată țara s-au reunit la Cluj, în cadrul celui de-al XIV-lea congres al acestei profesii. 45 de delegați au fost desemnați de camerele teritoriale ale executorilor judecătorești, iar ceilalți au fost invitați.

Acest congres este considerat drept unul crucial pentru viitorul profesiei. Și asta pentru că noua lege referitoare la insolvența persoanelor fizice va modifica radical modul în care își exercită atribuțiile executorii judecătorești din România. Părerile sunt împărțite cu privire la utilitatea acestei legi. În timp ce președintele Uniunii Naționale a Executorilor o consideră drept necesară și utilă, președintele Camerei Executorilor Jucătorești Cluj avertizează că ea va duce la complicații nedorite.

Marius Morari: Va scădea numărul executorilor!

Președintele Camerei Executorilor Judecătorești din Cluj, Marius Morari, spune că activitatea celor care practică profesia de executor va suferi modificări considerabile pe viitor.

„De la apariția Legii insolvenței persoanei fizice care, după părerea mea, va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2016, aceasta va îngreuna oarecum activitatea în profesia noastră, în sensul în care executările în curs împotriva persoanelor fizice se vor suspenda, similar cu cele de la persoanele juridice, de la articolul 75 din Legea insolvenței persoanelor juridice, moment în care, din noua lege a insolvenței, executările începute pe rolul birourilor executorilor judecătorești vor rămâne tot la executorii judecătorești, să le continue. Ca și impact în activitate, pot să spun că va scădea numărul executorilor. Vor fi foarte mulți debitori care își vor declara procedura de insolvență înainte de a ajunge în faza de executare, începând de la primele somații trimise de către bănci până la momentul derulării creditului. În speță, aici vorbim în marea lor majoritate de credite bancare. Acolo se va ajunge, după părerea mea, la insolvența persoanelor fizice. Ca și legislație, dacă ați urmărit, și reprezentanții politici, membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, preconizează o modificare a Legii 188, dar nu în profunzime, ci doar mici ajustări. Mai sunt anumite modificări pe Codul de Procedură Civilă care se au în vedere… Toate acestea sperăm să ne ajute în exercitarea profesiei, nu să ne încurce“, a spus Marius Morari.

„Această lege a insolvenței persoanei fizice va avea un impact negativ asupra societății, în mediul economic mai ales. În momentul în care în relația comercială dintre două persoane juridice intervine și o persoană fizică ce avalizează, respectiv girează un bilet sau un alt instrument de plată, nu vom mai avea nici o garanție că își va putea executa creanța, pentru că procedura insolvenței – știm și de la persoana juridică, așa va fi și la persoana fizică – este foarte greoaie, anevoioasă. În cea mai mare parte, creditorii nu își mai recuperează sumele de bani, nici măcar cei privilegiați nu și le recuperează întotdeauna, se adună dobânzi, penalități și tot soiul de accesorii la creanța principală, iar în momentul la care se vinde bunul sau, în sfârșit, se închide procedura nu sunt prea mulțumiți creditorii“, a adăugat Marius Morari.

„O evoluție legislativă destul de evidentă“

La rândul său, directorul Direcției Juridice a Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Melania Nicoleta Segărceanu, spune că viitorul acestei profesii va fi unul bun.

„Atunci când spun acest lucru mă bazez pe o evoluție legislativă destul de evidentă. Modificările care au avut loc la Codul de Procedură Civilă au clarificat foarte multe aspecte în ceea ce privește procedura de executare silită și acolo unde au existat inadvertențe în ceea ce privește aplicarea prevederilor din Cod am încercat să le reglementăm mai clar, astfel încât să nu mai existe dubii în ceea ce privește aplicarea acelor dispoziții. Am participat la toate ședințele Comisiei Juridice, în calitate de reprezentanți ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, și am încercat să convingem cu argumente pertinente și solide de ce era nevoie de modificările legislative respective. O contribuție importantă am avut-o și la proiectul de lege privind insolvența persoanei fizice, așa cum a ieșit el din plenul Camerei Deputaților“. Melania Nicoleta Segărceanu adaugă că impactul acestei legi va fi unul favorabil asupra societății românești. „Este bine pentru persoanele care se află într-o dificultate financiară, fără vina lor – și aici vreau să specific faptul că nu există posibilitatea de a intra în această procedură persoanele care au fost de rea-credință și persoanele care au intrat în această stare pentru că și-au generat-o automat. S-a reglementat această procedură administrativă, care presupune un plan de rambursare a datoriilor cu o durată de cinci ani. Acest lucru va duce la o eliberare de datorie pentru persoana respectivă. În situația în care se consideră că persoana în cauză nu are posibilitatea de a duce la bun sfârșit un astfel de plan de rambursare, ea va intra în procedura de lichidare de active, în fața instanței de judecată. Este un plan benefic pentru debitor, pentru că, de la data deschiderii procedurii, orice executare silită se suspendă“, a spus directorul Direcției Juridice.

Președintele Uniunii Naționale a Executorilor, Mihai Cristian Jurchescu, afirmă că noul context legislativ trebuie coroborat cu reforma profundă prin care a trecut organizația profesională a executorilor judecătorești.

„În ultimii ani, pot să spun că am început o reformă profundă a acestei profesii: o reformă administrativă, legislativă, din toate punctele de vedere. Am întărit foarte mult disciplina, tocmai pentru a avea o profesie pe care societatea să se poată baza tot mai mult și să nu mai apară scandaluri, pentru că este o profesie cu un impact major asupra vieții sociale, de zi de zi, a oamenilor“.

În privința adoptării Legii insolvenței persoanei fizice, Mihai Cristian Jurchescu a spus că „Această inițiativă legislativă va avea cel mai mare impact asupra societății. Este o lege necesară și utilă. În majoritatea țărilor europene, o astfel de lege funcționează de mai mulți ani. Pentru că facem parte din Uniunea Europeană, se impunea o astfel de lege. Față de forma inițială pe care o avea legea în ianuarie 2015, putem spune că au existat 700 de amendamente, legea și-a modificat structura, acum este cu totul și cu totul altceva. Forma inițială nu oferea predictibilitate“, spune președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, care a mai criticat faptul că vechiul proiect de lege făcea referiri prea numeroase la legea insolvenței persoanelor juridice.

Vicepreședintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Vasile Deacu, a afirmat că „această lege dorește soluționarea problemelor de care se lovesc cetățenii. Asupra profesiei noastre va avea un impact major, pentru că suntem nevoiți să ne aplecăm asupra ei, să înțelegem ce a dorit legiuitorul, în așa fel încât să nu existe acte abuzive de executare. Procedura, așa cum am lecturat-o eu, întinde pe o perioadă de cinci ani de zile posibilitatea debitorului de a se reorienta în societate, de a-și stinge într-o manieră onorabilă datoriile pe care le are față de creditori“. El a adăugat că o provocare este adoptarea unei practici unitare la nivelul întregii țări.   

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă