10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât de importantă este reasigurarea în România

Cât de importantă este reasigurarea în România

Aspecte precum calitatea reasigurării, diversificarea portofoliilor companiilor de profil, dar şi faptul că reasigurătorii pot oferi actorilor din piaţă know-how important pentru dezvoltarea business-ului au reprezentat teme principale de dezbatere în cadrul Conferinţei de Reasigurări de la FIAR 2014.

Reasigurările întâmpină o serie de provocări în contextul actual, globalizat, dominat de incertitudine şi riscuri din ce în ce mai mari, au arătat specialiştii prezenţi la Conferinţa Pieţei de Reasigurări din cadrul Forumului Internaţional Asigurări-Reasigurări,  FIAR 2014. Astfel, fenomenele meteo extreme sau tensiunile politice, adesea imposibil de anticipat, devin un element din ce în ce mai problematic pentru asigurători şi reasigurători deopotrivă.

Inundaţiile severe din Serbia şi Bosnia sau sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a situaţiei din Ucraina sunt doar două exemple de întâmplări neprevăzute care demonstrează că, în momentul de faţă, devine extrem de greu să anticipezi ce se poate întâmpla mâine, a subliniat Sinisa LOVRINCEVIC, Branch General Manager, TRUST Re, Cipru.

O altă problemă importantă este reprezentată de gradul mare de interconectivitate al industriei de profil în lumea actuală, puternic globalizată. Reasigurătorii şi asigurătorii sunt astăzi foarte conectaţi unii de ceilalţi. Ceea ce se întâmplă în Siria, de exemplu, afectează şi România, în special la nivel economic, dar nu numai, a atras atenţia Sinisa LOVRINCEVIC, subliniind că,  în aceste circumstanțe, cu atât mai mult, companiile de reasigurare trebuie să aibă o strategie solidă în regiunile în care activează.

Care este situaţia reasigurărilor în România?

În 2013, la nivelul statelor din regiunea Europei Centrale şi de Est, procentajele cesiunii în reasigurare la nivel naţional indicau faptul că România conducea în regiune, cu 26%, comparativ cu Cehia (19,4%), Rusia (13,3%), Slovacia (14,3%), Moldova (19,8%) sau Turcia (22,3%), a arătat Dragoş CIOCAN, specialist în reasigurări. De altfel, în România, nivelul primelor cedate în reasigurare a crescut anual, de la 19% în 2009, la 26% în 2012.

Cu toate acestea, companiile trebuie să aibă în vedere faptul că nu doar cantitatea reasigurării contează, ci şi calitatea acesteia. Reasigurarea este importantă şi poate menţine rata de solvabilitate a companiilor de asigurare la un nivel ridicat, a declarat Remi VRIGNAUD, preşedintele UNSAR. Iar în ceea ce priveşte politicile de reasigurare ale asigurătorilor români, pe lângă volumul de prime cedate în reasigurare, contează foarte mult şi calitatea portofoliului cedat. Mă gândesc la evoluţia de pe segmentul RCA, unde daunele plătite pe vătămări corporale s-au triplat în ultimii ani. De asemenea, şi în cazul altei linii de asigurare, cum ar fi cea de NatCat, în cazul companiilor din România, gradul de reasigurare diferă foarte mult de la o companie la alta. Analizând global, din punctul de vedere al asociaţiei, subliniez faptul că trebuie să avem grijă să nu existe un risc sistemic, a punctat Remi VRIGNAUD.

Ideea a fost susţinută şi de Andrea FUCHS, director SWISS Re Europe, care a subliniat că la un portofoliu de prime cedate în reasigurare este mult mai importantă calitatea şi continuitatea reasigurării, nu cantitatea acesteia. Atât SWISS Re, cât şi alte companii de reasigurare, sunt orientate pe profit, dar avem şi o parte de responsabilitate socială atât pentru asiguraţi, cât şi pentru terţi. Revenind asupra calităţii şi disciplinei de subscriere, în România lucrăm doar cu asigurători care pot controla activitatea de subscriere, a continuat Andrea FUCHS.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare, dincolo de cantitatea reasigurării, este reprezentat de disponibilitatea acesteia. Când vorbim despre capacitatea de reasigurare, ar trebui să ne întrebăm, nu neapărat în ce cantitate există sau nu, ci în primul rând, unde se află aceasta, a declarat Guy HUDSON, partner, JLT Towers Re. Acesta a subliniat că schimbările legislative din anii precedenţi, precum cele care au vizat sistemul asigurărilor împotriva riscurilor catastrofale din România au determinat o stare de incertitudine la nivelul companiilor, nemaifiind clar unde există capacitatea şi unde era aceasta necesară. Astfel, schimbările legislative au provocat neîncredere la nivelul pieţei, iar asigurătorilor le-a fost dificil să stabilească zonele în care erau expuşi la riscuri, a adăugat Guy HUDSON.

Diversificarea portofoliului – miza jucătorilor de profil

În momentul de faţă, reasigurătorii tind să îşi diversifice portofoliul şi să se extindă pe mai multe segmente de business. Astfel de acţiuni pot fi însă problematice, dacă reasigurătorii nu îşi menţin disciplina şi nu îşi monitorizează atent baza de clienţi. Reasigurătorii au o datorie să fie foarte atenţi la liniile de asigurări pe care le acoperă, la ce clienţi îşi aleg şi la modul în care acoperă riscurile acestor clienţi, a afirmat Guy HUDSON.

Diversificarea portofoliului reasigurătorilor nu este însă o surpriză, având în vedere contextul local. Piaţa din România este foarte competitivă. Mai mult, aproape 70% din primele subscrise pe segmentul asigurărilor generale sunt reprezentate de asigurări auto, un domeniu marcat de o concurenţă acerbă. Aşadar, nu este nici o surpriză faptul că reasigurătorii, dar şi asigurătorii, vor să se îndepărteze de segmentul auto şi să îşi diversifice portofoliile, a declarat James GRINDLEY, CEO, CertAsig.

De asemenea, interesul companiilor de asigurare pentru produsele de nişă este în creştere. Mă bucur că piaţa se diversifică. Este bine că produsele de nişă intră în România şi în ECE şi sper că piaţa va deveni mai sănătoasă în ceea ce priveşte profitul. Este un lucru bun atât pentru reasigurători, cât şi pentru clienţi, a precizat James GRINDLEY.

Reasigurătorii înseamnă şi know-how

În lupta pentru diversificarea portofoliilor, atunci când intră pe diversele segmente de nişă, este recomandat ca asigurătorii să profite de expertiza reasigurătorilor, a explicat James GRINDLEY. Companiile de asigurare trebuie să asculte sfatul reasigurătorilor, în special atunci când vor să se dezvolte pe clase de nişă, altele decât cele auto, deoarece aceştia au experienţa altor ţări, similare cu România, a adaugat CEO-ul CertAsig.

Faptul că reasigurătorii nu oferă doar capacitate şi protecție, ci şi know-how a fost subliniat şi de Cristi CONSTANTINESCU, cunoscut specialist în asigurări.

Primul răspuns care îţi vine în minte când te întreabă cineva la ce sunt folositori asigurătorii este „capacitate şi protecţie”. Însă, pentru o piaţă ca cea din România, adevăratul răspuns este know-how-ul. Cunoştinţe. Avem nevoie de capacitate şi protecţie, dar avem nevoie şi de cunoştinţe, a declarat acesta. Este suficient să ne uităm pe datele pieţei din ultimii opt ani (nota.: de opt ani de zile, piaţa de asigurări din România nu a mai încheiat pe profit), şi ne dăm seama de ce piaţa de asigurări are nevoie de know-how, a continuat Cristi CONSTANTINESCU.

Eu pot să afirm că 100% din cunoştinţele pe care le am despre acest domeniu le-am acumulat de la societăţile de reasigurare. Încurajez pe oricine să nu evite întâlnirile cu brokerii şi cu societăţile de reasigurare, a încheiat Cristi CONSTANTINESCU. Este evident însă că asigurătorii au început deja să acorde din ce în ce mai multă atenţie acestui aspect. Reasigurarea este o necesitate, nu un cost. Vreau să subliniez că, în sfârşit, reasigurarea este considerată o acţiune importantă şi i se acordă din ce în ce mai multă atenţie în activitatea unei companii de asigurare. În anii anteriori, acţionarii şi conducerile societăţilor de asigurare nu considerau justificată alocarea unui buget reasigurării, a declarat Denisa DUMITRU, CEO, STELLAR Re.

Piaţa RCA în România, provocare pentru reasigurători şi asigurători deopotrivă

În România, condiţiile de desfăşurare a activităţii pe RCA sunt imprevizibile, afectează profiturile, iar perspectivele nu se arată a fi prea îmbucurătoare. Comparativ cu anul trecut, nu am văzut îmbunătăţiri tangibile ale pieţei RCA, a precizat Evgeny POTOKOV, Underwriter South Eastern Europe, SCOR Global P&C.

Astfel, pentru normalizarea pieţei RCA, reasigurătorul recomandă limitarea prin lege a compensaţiilor pentru daune morale. Totodată, onorariile avocaţiale trebuie, de asemenea, definite clar şi limitate prin lege şi trebuie să existe o transparenţă generalizată la nivelul pieţei. Nu mai trebuie să existe factori negativi care să ducă la majorarea tarifelor RCA, a subliniat reprezentantul SCOR.

De altfel, pentru o companie de asigurare din România este o adevărată sinucidere să ai 70-80% aceste asigurări în portofoliu. Asigurătorii încep să înţeleagă că diversificarea portofoliului e importantă şi încep să se orienteze şi spre alte linii de business, a accentuat şi Denisa DUMITRU. Companiile de asigurare din Rusia apelează, de cele mai multe ori, la reasigurători de talie internaţională, întrucât, deşi pe piaţa locală există reasigurători locali, concurenţa este una foarte puternică, la care se adaugă şi competenţele de subscriere limitate ale acestora, conform lui Igor ALEKSEEV, Managing Director, INGOSSTRAKH Insurance Company.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă