10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe avere are Wigler Solomon, consilierul corupt al lui Oprescu

Ce avere are Wigler Solomon, consilierul corupt al lui Oprescu

Consilierul lui Sorina Oprescu, Solomon Wigler, reţinut, joi, pentru corupţie, are trei locuințe, trei mașini, bijuterii și obiecte de artă de 1,9 milioane de euro, conform Mediafax.

În ultima declarație de avere din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menționează un teren intravilan în suprafață de 65.000 de metri pătrați în Popești Leodeni, cumpărat în anul 2007, în dreptul rubricii făcând mențiunea ”vânzare – SC TOP Imobiliare SRL – 600.000 lei”.

Citeşte şi: Omul lui Oprescu, ”Moni”, a cerut șpagă 230.000 euro de la Kaufland SCS.”Socoata” o primea cash, în parc, în conturile nevestei. SRI, implicat în interceptări

Solomon Wigler are și două case în București, cu suprafețe de 360 de metri pătrați și 350 de metri pătrați, cumpărate în 2001 și 2006, precum și un apartament de 80 de metri pătrați în Capitală.

De asemenea, consilierul primarului general al Capitalei are trei autoturisme – un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 și un BMW X320d din 2013.

Consilierul lui Oprescu mai are ceasuri, bijuterii și obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declară ceasuri și bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro și obiecte de artă, tablouri și sculpturi în valoare de 800.000 de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008.

În declarația de avere, Wigler Solomon mai scrie că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro și 33.000 de lei.

El a acordat și două împrumuturi – unul de 87.000 de euro către Anca Mihai și altul de 42.000 de euro către Mihaela Zăinescu. Venitul anulat încasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declarației de avere.

Wigler Solomon a luat mită 204.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB), astfel încât aceştia să voteze aprobarea unor PUZ-uri aferente construirii a trei supermarket-uri, conform DNA.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Wigler Solmon a cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarket-uri în Bucureşti, dar şi pentru ca municipalitatea să ofere o donaţie.

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a cerut suma totală de 230.000 euro. El a primit, în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri, conform DNA.

“Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria Municipiului București”, arată DNA.

Wigler Solmon a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.

“În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ – ul pentru unul dintre supermarket-uri”, conform DNA.

În acest context, consilierul lui Oprescu a convenit cu omul de afaceri ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.

Miercuri seara, Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro.

“Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri. Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri”, potrivit procurorilor anticorupţie.

Pentru a instrumenta acest dosar, procurorii au beneficiar de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Wigler Solomon a fost reţinut, el urmând să fie prezentat, joi, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primăria Capitalei a transmis, printr-un comunicat, că Solomon Wigler a fost suspendat din funcția de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declanşată de procurorii anticorupţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă