20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe inflație estimează Erste în prima jumătate a acestui an

Ce inflație estimează Erste în prima jumătate a acestui an

Analiștii Erste au declarat că inflaţia se va situa, în primele şase luni din acest an, mult sub marginea inferioară a intervalului țintit de Banca Naţională (BNR), de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Potrivit analiștilor citați de Mediafax, inflați va crește treptat până în luna decembrie, spre 1,7%, se arată într-un raport al grupului Erste.

De asemenea, BNR ar putea reduce dobânda cheie cu încă 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25% în luna februarie, în condiţiile în care inflaţia înregistrează un nivel scăzut, potrivit analiştilor Erste.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că Preţurile de consum au scăzut în luna decembrie cu 0,1% faţă de noiembrie, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi al unor preţuri uşor mai mari la servicii şi alimente, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 0,83%, un minim record.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reiterat săptămâna trecută că rata inflaţiei va rămâne pentru mai multe luni sub intervalul ţintit de BNR, prognoza fiind diferită faţă de estimările anterioare în principal din cauza scăderii sub anticipaţii a preţului petrolului.

În luna noiembrie, BNR a redus prognoza privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate în august, mai scrie Mediafax.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente la 2,25 puncte.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă