7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe mai rămâne din băncile Europei

Ce mai rămâne din băncile Europei

 

Banca Centrală Europeană va începe săptămâna aceasta verificarea calităţii activelor din sistemul bancar. Acţiunea se va derula în contextul programatei preluări, în noiembrie 2014, de către BCE a rolului de autoritate de supraveghere în sistemul bancar european.

Autorităţile de supraveghere bancară vor începe acţiunea de verificare a calităţii activelor din băncile comerciale, pe baza metodologiei europene. ”Înţeleg preocuparea Băncii Naţionale de a verifica calitatea activelor bancare. Începând de mâine, şi nu cred că fac o divulgare a unui mare secret, cel puţin la banca la care lucrez eu, ca să nu vorbesc despre alte bănci, începe verificarea calităţii activelor în conformitate cu modalitatea stabilită de Autoritatea de Supraveghere Europeană. Cu manualele BCE va fi verificată calitatea activelor băncilor din România, bănci cu risc sistemic. CEC este o bancă cu risc sistemic, are o cotă de piaţă de aproape 8%. Am emoţii pentru mâine, pentru că este altceva, o altă verificare, cu alte instrumente cu care se măsoară activitatea şi, în general, când se desfăşoară astfel de lucruri, se încheie cu nişte recomandări sau cu nişte concluzii: mai trebuie să faceţi provizioane sau mai trebuie să aduceţi capital. Fiecare, indiferent de cine este acţionarul, este îngrijorat, ca CEO sau ca preşedinte. Sigur, cu atât mai mult când ai un acţionar care este statul român, deciziile privind majorarea capitalului se iau cu viteză mai redusă. Să nu anticipăm, să vedem care va fi rezultatul acestei verificări la noi şi la alte câteva bănci din sistem“, a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Premieră

„Din noiembrie 2014, BCE îşi va asuma rolul de bancă centrală de supraveghere unică, dacă totul va merge conform masterplanului. Grupul de supraveghere ar urma să aibă 1.000 de persoane, care vor lucra separat şi vor rămâne în sediul vechi al băncii. BCE va putea supune supravegherii directe orice altă bancă, folosind personal al BCE şi al autorităţii naţionale competente“, a explicat şi Cristian Bichi, şeful Direcţiei de Gestionare a Riscurilor din BNR, în conferinţa Uniunea Bancară Europeană.

Prin înfiinţarea unei Autorităţi Europene de Supraveghere se urmăreşte separarea funcţiei de politică monetară de cea de supraveghere.

Duritate

Instituţia care se va ocupa cu supravegherea unitară a sistemului bancar din Europa îşi propune să fortifice băncile, dar şi să protejeze mai bine clienţii. Cine nu va respecta noile rigori va fi lăsat să pice.

Uniunea Bancară Europeană este un pas evident şi necesar, ca şi mecanismul rezoluţiei bancare, spune viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. „Se consideră că acest mecanism este necesar. Noi credem în acest mecanism la Banca Naţională. Uniunea Bancară este un pas evident şi necesar, iar un mecanism comun de rezoluţie este parte integrantă a acestei Uniuni Bancare şi el trebuie implementat şi convenit de cât mai multe ţări membre ale Uniunii Europene.

Este vorba de ţările care nu sunt în uniunea monetară, pentru că cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu să aplice mecanismul“, spune Bogdan Olteanu. Comisia Europeană a propus un mecanism unic de rezoluţie pentru Uniunea Bancară, care să completeze mecanismul unic de supraveghere din 2012. Mecanismul rezoluţiei bancare este menit să centralizeze competenţele-cheie şi resursele, pentru a gestiona eşecul oricărei bănci din zona euro şi din alte state membre participante la Uniunea Bancară.

Viceguvernatorul BNR a arătat că s-au produs schimbări majore în sistemul bancar european, care necesită o nouă abordare şi reglementări adecvate. „În ceea ce priveşte rezoluţia bancară, sunt importante două lucruri. Tot ceea ce am învăţat în ultimii zece ani, am practicat şi am aplicat în realitate nu mai este valabil. Când discutam despre Codul Insolvenţei, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam că, probabil, acesta nu se va mai aplica.

Eu personal, cel puţin, nu simt că o să vedem falimente normale şi legea normală nu se va aplica asupra falimentelor băncilor în viitor, pentru că sistemul care prinde formă, în urma crizei, ne-a arătat că externalităţile negative sunt atât de copleşitoare încât rezoluţia bancară trebuie gestionată diferit. Al doilea punct este că noi am fost provocaţi foarte serios să reuşim să preţuim noi sisteme în ţările noastre, autorităţile din ţările noastre să acţioneze împreună cu structura pentru a înfiinţa un nou mecanism de rezoluţie bancară, de vreme ce toţi ar trebui să implementăm pentru aceasta noi legi, unii dintre noi am putut chiar să aplicăm parte din aceste legi“, a explicat vicepreşedintele BNR.

Olteanu a subliniat că s-a muncit foarte mult pentru a fi proiectat noul cadru european de rezoluţie bancară, „un cadru temporar, tranzitoriu“, considerând că este de aşteptat ca ulterior să fie aplicat un nou mecanism de rezoluţie valabil în toată Europa.

În trepte

„Ne confruntăm cu mai multe niveluri de reglementări. Unul îl constituie reglementările naţionale. Al doilea este directiva rezoluţiei bancare, al treilea nivel este participarea noastră la procesul proiectării unui mecanism integrat. Totul se întâmplă în paralel, simultan şi în momente în care am putea fi forţaţi să implementăm acest mecanism, nu doar să-l discutăm. Sunt vremuri relativ grele, în care tu trebuie să proiectezi legi, fără să le încerci, legi scrise în weekend şi implementate imediat, tot în weekend“, a spus Bogdan Olteanu, în conferinţa organizată de BNR, în seria de colocvii juridice ale Băncii Naţionale.

“Ne gândim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este încă complet finalizat pentru cele dure. Încă trebuie efectuate multe lucruri la această uniune bancară. Dacă am astăzi un mesaj, este că această parte specială a vaporului trebuie finalizată, completată, iar esenţială este viteza cu care se realizează“, a declarat şeful FMI, Christine Lagarde.

Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei autorităţi unice care va avea puterea de a decide când băncile trebuie salvate sau închise, în pofida faptului că oficialii germani sunt de părere că aceste prevederi încalcă tratatele europene, care limitează puterile Bruxelles-ului asupra finanţelor naţionale.Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezoluţie pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentanţii Băncii Centrale Europene, Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competente (şi anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum şi sucursale şi/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea competenţe largi pentru a analiza şi a defini modul de abordare a rezoluţiei unei bănci: ce instrumente trebuie utilizate şi cum ar trebui să se implice Fondul european de rezoluţie.

Bani pentru salvare

De asemenea, Comisia propune înfiinţarea unui Fond unic de rezoluţie bancară, sub controlul Comitetului unic de rezoluţie pentru a asigura că, în timpul procesului de restructurare, banca beneficiază de un sprijin financiar pe termen mediu. Fondul respectiv ar fi finanţat prin contribuţii ale sectorului bancar, înlocuind fondurile naţionale de rezoluţie ale statelor membre care fac parte din zona euro şi ale statelor membre care participă la Uniunea Bancară.

„Cu această propunere, sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei Uniuni Bancare menite să consolideze bazele acestui sector, să restabilească încrederea şi să remedieze fragmentarea pieţelor financiare“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. „Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorită mecanismului unic de rezoluţie şi Fondului de rezoluţie, băncile, şi nu contribuabilii europeni, ar trebui să fie cele care să îşi asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor“, a adăugat Barroso.

Mecanismul unic de rezoluţie pentru Uniunea Bancară ar urma să completeze mecanismul unic de supraveghere bancară (care va deveni operaţional la sfârşitul anului 2014) şi constituie o nouă etapă spre Uniunea Bancară, care are drept obiectiv eliminarea legăturii între criza bancară şi criza datoriilor. Dacă o bancă din zona euro va întâmpina grave dificultăţi financiare, BCE, în calitate de supervizor, va trage semnalul de alarmă. În acest moment, consiliul de rezoluţie va face recomandări Comisiei, cea care va lua decizia dacă va pune în practică procedura de rezoluţie bancară.Intrarea în vigoare a mecanismului unic de rezoluţie este prevăzută pentru 2015, însă regulile pe baza cărora ar urma să stabilească ordinea creditorilor în cazul salvării unei bănci nu vor fi operaţionale decât în 2018. În perioada următoare, Comisia vrea să modifice de la 1 august regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primii care vor trebui să contribuie. 

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă