4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe soluții a găsit mediul de afaceri pentru reducerea evaziunii fiscale

Ce soluții a găsit mediul de afaceri pentru reducerea evaziunii fiscale

 

Evaziunea fiscală a atins anul trecut 16% din PIB, punând în pericol siguranța națională. Declarația aparține președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. Reprezentanții oamenilor de afaceri vin cu câteva propuneri.

Consiliul Fiscal a estimat că evaziunea care provine din TVA la 12,2% din PIB (comparativ cu 13,8% cât a fost estimat pentru 2012), iar gradul de colectare ca fiind sub 60% din obligațiile fiscale. Astfel, din cele 72 miliarde lei evaziune ce provine din TVA, estimate de Consiliul Fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc în comerțul cu alimente, la carne evaziunea fiind chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%.

“Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate”, a spus Ionuț Dumitru.

“După acea reorganizare a ANAF și consitutirea Direcției Antifraudă ne așteptam ca milioanele să intre la buget pe bandă rulantă. Din păcate lucrurile nu stau așa, iar ANAF continuă aceeași politică ostilă de blocare a conturilor firmelor pentru orice aparentă datorie. După aceea, trebuie să te lupți cu ANAF și să demonstrezi că este o eroare”, este de părere și Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta arată că evaziunea fiscală generează două tipuri de probleme. “Pe de o parte, vorbim despre o distorsionare a pieței, cel care plătește dările la buget intrând în concurență cu evazionistul și astfel, treptat, dă faliment. Pe de altă parte, statul colectează mai puțini bani la buget”, susține Pârvan.

În ceea ce privește gradul scăzut de colectare a banilor la buget, Consiliul Fiscal spune că acesta este cauzat de birocrația excesivă, care poziționează România pe locul 146 din 148 de ţări în ceea ce priveşte efectele taxării faţă de motivaţia de a munci şi investiţii. Nu este de mirare, deci, că pentru standardele europene veniturile la buget sunt foarte mici, atingând 32,7% din PIB, față de 42,7% cât este media europeană.

Informatizarea activității fiscale

Una din soluțiile identificate de secretarul general al AOAR este informatizarea totală a activității fiscale astfel încât totul să fie gestionat computerizat. “Avem hackeri care sparg conturile NASA și nu putem construi un sistem fiscal informatic? De ce nu există interes pentru așa ceva?”, se întreabă Pârvan. Acesta reamintește și de scanerul mobil pentru camioane și cel pentru avioane, invențiile lui Mircea Tudor, singurul inventator din lume cu două premii la Geneva. Cu ajutorul acestora se poate face scanarea integrală și rapidă a transporturilor de marfă pentru a se depista inclusiv marfa de contrabandă. “Este un instrument util ce poate ajuta la combaterea evaziunii fiscale, dar pe care autoritățile române nu vor să-l folosescă. Ar putea fi scanate rapid toate containerele din Portul Constanța, dar nu are nimeni interesul”, arată Pârvan.

De asemenea, mediul de afaceri a solicitat autorităților ca toate informațiile privind achizițiile publice să poată fi accesate facil, transparent, fără parole. “Anual se fac achiziții publice de 15 miliarde de euro pentru buna funcționare a statului. Dacă prin sistemul de achiziții publice se face o economie minimă de 10%, ar însemna 1,5 miliarde de euro pe an, bani ce ar rămâne la buget și ar putea fi utilizați pentru altceva”, spune secretarul general al AOAR.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă