26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe spune Isărescu despre politica de relaxare a BNR

Ce spune Isărescu despre politica de relaxare a BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce nu are o politică de relaxare cantitativă, precum cea adoptată pe plan european, însă a lăsat “ceva” lichiditate în piaţă, prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele la lei, informează Mediafax.

“În România nu ne aflăm în această situaţie (de la nivelul zonei euro – n.r.), nu facem relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, însă intenţia noastră nu este să lăsăm excesul de lichiditate a la long, nu face bine”, a afirmat, marţi, Isărescu la conferinţa “Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

El a arătat că şi băncile centrale au fost nevoite să se adapteze, nu numai cele comerciale, prin măsurile neconvenţionale pe care a trebuit să le adopte, în România fiind numite măsuri “neortodoxe”.

Şeful BNR a punctat că scopul băncii centrale a fost să arate că exista acest exces de lichiditate, pe lângă “sacul” din rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei deţinute de băncile comerciale la BNR, la nivelul de 10-12%.

“Am vrut să spunem: nu uitaţi că mai este şi această lichiditate! Însă nu chestiunea lichidităţii, a banilor era problema, ci calitatea, relaţia ruptă după o criză păcătoasă între clienţii băncilor şi bancheri”, a menţionat guvernatorul.

Isărescu a reluat ideea că în România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflaţie, cu toate că rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ.

“Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor”, a conchis şeful BNR.

Cele mai citite

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...

Rusia – Ucraina, ziua 760. Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București

Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie 2024. La ceremonia de deschidere, din data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă