15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe vor giganţii asigurărilor de la anul 2015

Ce vor giganţii asigurărilor de la anul 2015

În mod tradiţional, profesioniştii care reprezintă companiile de asigurări, reasigurări şi de brokeraj se reunesc în fiecare an în Monte Carlo pentru a face schimb de experienţă şi, totodată, pentru a începe negocierile de reînnoire a contractelor de reasigurare viitoare. Prima ediţie „Les Rendez-Vous de Septembre” a avut loc în 1957, de atunci evenimentul devenind unul tradiţional şi, în acelaşi timp, de referinţă pentru această industrie.

Şi în 2014, profesioniştii din domeniu s-au întâlnit în Monte Carlo, între 13 şi 18 septembrie, pentru a dezbate cele mai importante tendinţe remarcate de-a lungul anului. O concluzie a dezbaterilor de la Monte Carlo este faptul că în 2015 va încetini ritmul de scădere a preţurilor pentru reasigurarea dezastrelor naturale.

Ce se va întâmpla anul acesta

Astfel, SWISS Re, al doilea reasigurător din lume ca subscrieri, se aşteaptă ca rata de scădere a preţurilor pe segmentul reasigurărilor pentru catastrofe naturale să încetinească în 2015. De asemenea, conform reasigurătorului, între 2012 şi 2020, cererea pentru reasigurare împotriva dezastrelor naturale va creşte cu circa 50% în pieţele mature şi cu 100% în pieţele aflate în dezvoltare.

Absenţa unor dezastre naturale de amploare şi o competiţie din ce în ce mai puternică determinată de noi actori intraţi în piaţă au condus la o scădere a preţurilor reasigurărilor anul trecut. Companiile de reasigurare se străduiesc să oprească acest trend în 2015.

MUNICH Re semnalează o creştere moderată a cererii de reasigurare, dată de pieţele în curs de dezvoltare, dar şi o nevoie din ce în ce mai mare de soluţii inovative pentru noile riscuri. Asigurătorul estimează o creştere moderată a cererii de reasigurare pe segmentul property&casualty. Astfel, pe pieţele foarte dezvoltate din Europa şi America de Nord se anticipează o majorare anuală a volumului de prime de 1% pentru următorii trei ani. Pentru regiunea Asia-Pacific şi America Latină, creşterea este estimată la 3-4%, dar pornind de la un volum de prime mult mai scăzut.

Pe de altă parte, reasigurătorii trebuie să găsească diverse metode prin care să sprijine asigurătorii pentru a se adapta schimbărilor de legislaţie precum cerinţele de capitalizare necesare pentru standardele Solvency II.

De asemenea, noi riscuri care apar ca urmare a dezvoltării tehnologice sau sociale, precum şi ca rezultat al creşterii ameninţărilor legate de mediu, necesită dezvoltarea unor noi soluţii de asigurare.

Piaţa de reasigurări: 240 miliarde USD în 2013

Piaţa mondială de reasigurări a ajuns, la finele lui 2013, la un volum de 240 miliarde USD, ceea ce reprezintă 5% din afacerile globale ale industriei de asigurări. Astfel, în 2013 valoarea afacerilor reasigurătorilor a crescut cu 5,7%, în timp ce evoluţia pieţei de asigurări a fost relativ liniară, cu o creştere de doar 0,6%.

În ceea ce priveşte clasamentul global al reasigurătorilor, acesta este dominat în continuare de MUNICH Re şi SWISS Re, care ocupă primele două locuri încă din 1990. O evoluţie în clasament este consemnată de SCOR, care ajunge pe poziţia 5, ca urmare a achiziţiilor de pe piaţa americană.

De asemenea, ca tendinţă, se observă o concentrare în creştere pe piaţa de reasigurări, unde primele 10 companii deţin în jur de 62% din afaceri, faţă de 56% în 2000 şi 22% în 1980. În ceea ce priveşte brokerii de reasigurare, clasamentul este dominat de AON Benfield, cu afaceri de peste 1,5 miliarde USD, urmat de GUY Carpenter şi WILLIS.

Poziţiile 4 şi 5 sunt deţinute de JLT Re şi TOWERS Watson Re, aflate
într-un proces de fuziune după ce JLT a achiziţionat TOWERS Watson Re, divizia de brokeraj în reasigurare deţinută de TOWERS Watson, la sfârşitul anului trecut.   

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă