8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: BCE va cumpăra active de peste 1.100 de miliarde de euro....

UPDATE: BCE va cumpăra active de peste 1.100 de miliarde de euro. Menține dobânda de politică monetară. Ce spune șefa FMI

UPDATE 11.20 (vineri): Directorul general al FMI, Christine Lagarde, susține măsurile de stimulare a economiei europene anunțate joi de Banca Centrală Europeană și consideră că acestea vor duce la scăderea costurilor de împrumut în zona euro și vor reduce, în același timp, riscul menținerii inflației la un nivel scăzut.

"Salutăm măsurile anuntațe astăzi, care întăresc politica monetară relaxată a BCE. Achizițiile de obligațiuni avute în vedere vor ajuta la reducerea costurilor de împrumut la nivelul zonei euro, vor crește așteptările pentru inflație și vor reduce riscul ca indicatorul să se mențina la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp", a declarat Christine Lagarde, potrivit Mediafax.

UPDATE 16.40: Conferința a luat sfârșit.

UPDATE 16.30: Opiniile analiștilor:

"Sunt decizii în linie cu așteptările optimiste ale pieței, dar obiectivele lor de a crește inflația și stimula creșterea economică vor trebui monitorizate, nefiind garantate. Întrebarea este dacă acest demers se va bucura de succesul din SUA sau de eșecul din Japonia. În plus, riscurile sunt legate de scăderea apetitului guvernelor europene pentru reforme structurale în condițiile în care vor avea finanțarea ieftină garantată de BCE. Demararea programului BCE va avea probabil un impact pozitiv și asupra piețelor financiare din România, dar nu una spectaculoasă", a explicat economistul șef al BCR, Radu Crăciun, citat de Hotnews.

De asemenea, potrivit Reuters, directorul executiv al Deutsche Bank, Anshu Jain, a declarat că "piețele vor spune că 500 de miliarde de euro ar fi ușor dezamăgitor, 750 de miliarde euro fiind suma așteptată, iar 1.000 miliarde euro ar fi indraznet".

Pe de altă parte, economistul Florin Cîtu spune că programul anunțat joi de BCE nu va rezolva problema reformelor structurale de care Europa are nevoie. "Draghi spune că va deprecia euro, într-o formă foarte nuanțată", a spus Florin Câțu, potrivit Hotnews.

UPDATE 16.28: Comunicatul Băncii Centrale Europene poate fi citit AICI.

UPDATE 16.10: Declarațiile președintelui BCE, Mario Draghi:

  • BCE a luat această decizie pentru a combate inflaţia slabă şi creşterea economică anemică în UE.
  • Măsurile luate de BCE în 2014 au fost ”insuficiente” și nu au înlăturat pericolul inflației.
  • Achiziția de active ca crește balanţa BCE.
  • De asemenea, această decizie va duce la creșterea încrederii în estimările BCE cu privire la direcția dobânzilor.
  • Măsura ar trebui să ducă la creșterea creditării și implicit la aducerea inflației în jurul marjei de 2%.
  • Țările din Uniunea Europeană nu trebuie să se lase pradă indisciplinei fiscale odată cu implementarea acestui program.
  • BCE nu aplică norme speciale pentru obligaţiunile Greciei.
  • Programul va fi proiectat așa încât să se evite finanţarea monetară a datoriilor guvernelor.
  • Obligațiunile vor avea toată gama de scadenţe, de la doi ani la 30 de ani.

UPDATE 15.55: Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că BCE va cumpăra active publice şi private din zona euro în valoare de peste 1.100 de miliarde de euro, ceea de înseamnă un volum de 60 de miliarde de euro pe lună din martie anul curent, până la sfârșitul lui 2016, nivel peste cifrele anunțate inițial de surse apropiate.

Dobânzile de pe piaţa interbancară au scăzut la București în urma anunțului făcut de BCE.

UPDATE 15:52  Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că decizia BCE nu trebuie să abată din drum reformele necesare pentru guvernele europene.

UPDATE 15:38  Conferința a început.

UPDATE 15:20  BCE a decis, joi, dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.

De asemenea, BCE a menținut și rata dobânzii la operaţiunile de refinanţare (0,05%), la creditarea marginală (0,30%) şi la depozite (-0,20%).

—–

Banca Central Europeană va injecta în economia europeană peste o mie de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2016, adică 60 de miliarde de euro pe lună, în încercarea de a opri deflația și a trece pe creștere economia statelor din zona euro.

În aceste condiții, preşedintele BCE, Mario Draghi, anunță, joi, la ora 15.30, detaliile programului european ce va fi implementat cel mai devreme din 1 martie, scrie Bloomberg. În acest sens, potrivit AFP, Banca Centrală Europeană discută încă de miercuri un program de răscumpărare de active.

Astfel, BCE anunță joi decizia privind dobânda de intervenție, urmând ca președintele BCE, Mario Draghi, să susțină ulterior o conferință de presă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă