7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCEC, banca micilor investitori?

CEC, banca micilor investitori?

Ministrul pentru IMM vrea înfiinţarea unei bănci pentru start-up-uri, în urma transformării CEC sau Eximbank în bancă de dezvoltare.

Investitorii interesaţi în demararea unor start-up-uri sau în accesarea fondurilor nerambursabile ale UE, în absenţa banilor necesari cofinanţării, vor avea la dispoziţie în viitor o bancă dedicată de dezvoltare, doreşte ministrul delegat pentru IMM, Florin Nicolae Jianu.

Problema finanţăriii unei afaceri este una dintre cele mai spinoase probleme de care se lovesc în prezent oamenii de afaceri români. De cele mai multe ori produsele oferite de băncile comerciale şi condiţiile puse de acestea nu pot fi îndeplinite de mediul de afaceri. De aceea, o astfel de bancă pare a fi binevenită.

„În acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care înseamnă sute de milioane de euro, pentru că banca îţi impune noi reguli. Cred că este absolut logic, normal ca atunci când ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finanţare din fonduri europene automat planul tău de afaceri să fie cofinanţat“, spune ministrul Jianu.

Potrivit lui, primul demers al unei bănci de dezvoltare ar urma să fie finanţarea start-up-urilor şi a microîntreprinderilor, dificilă în prezent. Totodată, aceasta trebuie să asigure cofinanţarea din fonduri europene, respectiv cofinanţarea automată a celor care primesc prin program fonduri europene.

Banca ar urma să fie înfiinţată fie pe structura CEC fie a Eximbank, ultima fiind o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor. Misiunea iniţială a băncii, care se adresează exclusiv persoanelor juridice, a fost susţinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins către aproape întreg mediul de afaceri.

Şeful CEC se împotriveşte

Iniţiativa ministrului pentru IMM se loveşte însă de opoziţia preşedintelui CEC Bank, Radu Gheţea. Acesta nu a argumentat în detaliu cauzele opoziţiei sale mărginindu-se doar să spună că transformarea băncii într-o bancă de investiţii ar fi ineficientă, mai ales în condiţiile existenţei unei reţele de unităţi teritoriale foarte dezvoltată.

Părerea şefului CEC nu pare însă să schimbe opiniile ministrului privind oportunitatea transformării. “Nu trebuie să ne împiedicăm de o persoană sau alta. Acesta este un proiect asumat de mediul privat și de aceea trebuie făcut indiferent de ce spune o persoană sau alta. Vorbim de CEC sau Eximbank“, a spus Jianu.

Mediul de afaceri, rezervat

Deşi susţin înfiinţarea unei bănci dedicate exclusiv IMM-urilor, reprezentanţii mediului de afaceri atrag atenţia şi asupra altor probleme prin care s-ar putea facilita accesul la finanţare. “Bănci de dezvoltare au toate ţările, o astfel de idee există acolo şi funcţionează, din păcate nu şi la noi”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El atrage însă atenţia că înfiinţarea şi funcţionarea unei astfel de bănci va necesita modificarea normelor bancare în domeniu care în prezent nu ne permit nici un fel de facilitate acordată în funcţie de specificul unei bănci.

Spre exemplu, spune Pârvan, în Polonia băncilor care finanţează activităţi de producţie li se permite constituirea unor provizioane mai mici, astfel încurajându-se finanţarea acestor activităţi.

Banca în cauză va trebui să fie puternic capitalizată şi să facă altceva decât băncile existente, mai spune Cristian Pârvan.

Băncile de dezvoltare asigură de regulă capital pe termen mediu sau lung pentru investiţii productive, deseori însoţit de asistenţă tehnică pentru proiectele în cauză. Băncile pot fi deţinute sau operate public sau privat, iar un guvern face deseori contribuţii la capitalul acestora. Există însă şi riscuri. Deoarece tind să fie administrare de Guvern, scapă controlului public şi există puţine căi de a fi preîntâmpinată dirijarea finanţărilor către proiecte păguboase.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă