12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCei mai mari finanțatori din România

Cei mai mari finanțatori din România

Băncile din România îşi îndeplinesc rolul de intermediar financiar în proporţie de 90%, în acest context sistemul bancar autohton fiind cel mai mare finanţator al economiei şi societăţii româneşti.

Drumul parcurs de industria bancară din România este legat indisolubil de mersul economiei româneşti, în această perioadă, dar şi al societăţii româneşti, a precizat, a declarant Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).  “Oricât de mari ar fi aşteptările noastre pentru viitor, dar şi dezamăgirile pentru trecut, sunt convins că este uşor de observat că România a avut progrese remarcabile, în aceşti 25 de ani, datorate şi industriei bancare. Contribuţia sistemului bancar este cu atât mai clară cu acesta este unul dintre puţinele din Europa care nu a solicitat şi nu a primit bani publici pentru sprijin. Asta denotă o formă de profesionalism. În aceste condiţii, băncile din România, pe cont propriu, îşi îndeplinesc rolul de intermediar financiar al economiei româneşti, în proporţie de 90%, şi rămâne cel mai mare finanţator al economiei şi societăţii româneşti', a precizart Florin Dănescu.

Oficialul ARB a precizat, totodată, că România are o cotă a creditării în Produsul Intern Brut de 32%, în timp ce rata de neperformanţă a creditelor se situează la 13%, după a a atins, la un moment dat, un procentaj de 23%. “În România, cota creditării în Produsul Intern Brut este de 32%, în timp ce media europeană este de 120%. Acest indicator ar reflecta nevoia de creditare mai multă, folosirea multiplicatorului de creditare pentru orice economie. Atunci, probabil, că ar trebui să întrebăm sistemul bancar românesc despre ce măsuri trebuie luate în acest sens. Până astăzi, industria bancară din România a atins cifra maximă, la un moment dat, de 53 miliarde de euro credit guvernamental. Acest credit nu trebuie privit numai ca neperformanţă, la un moment dat, dar şi prin faptul că acest credit a sprijinit oamenii să-şi cumpere o casă, să-şi construiască o casă, să-şi îmbunătăţească mereu cultura personală sau profesională, apoi firmele, mediul de afaceri a fost sprijinit prin această creditare, s-au creat locuri de muncă. Pentru aceasta, băncile şi-au asumat riscuri ale clienţilor săi – persoane fizice şi juridice, care, la un moment dat, au atins prin neperformanţă cifra de 23%. Astăzi vorbim de o cifră de 13%”, a explicat preşedintele executiv al ARB.

Valoarea depozitelor constituite în bănci de populaţie şi firme s-a majorat, în aprilie 2016, cu 1,3% faţă de martie, pe fondul creşterii depozitelor în lei constituite de populaţie, cu 1,9%. Comparativ cu aprilie 2015, depozitele în bănci au crescut cu 10,1% pe seama economiilor în lei realizate de companii, unde s-a consemnat un avans anual de 16,5%. În acelaşi timp, economiile în lei ale persoanelor fizice au înregistrat un ritm anual de creştere de 7,8%.

Depozitele în lei ale firmelor au crescut, şi ele, în aprilie faţă de martie, cu 1,2%, până la 72,9 miliarde de lei. “Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 0,8%, până la nivelul de 83.893,2 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,7%, până la 18.737 milioane euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 7,5% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 6,1%); depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 6,6% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 5,2%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei au crescut cu 9,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au majorat cu 7,9%)”, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României.

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,1%, în aprilie faţă de luna precedentă, şi cu 3% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2015, până la 216,4 miliarde de lei. “Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna aprilie 2016 cu 0,1 la sută (0,2 la sută în termeni reali) faţă de luna martie 2016, până la nivelul de 216,439 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,7 la sută (1,8 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,7 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,8 la sută)”, se arată în comunicat.  În ceea ce priveşte creditele în lei acordate populaţiei, valoarea totală a crescut cu 2,5% faţă de martie şi cu 35,5% faţă de aprilie 2015, la peste 57,2 miliarde lei. Pe componenta în valută s-a diminuat cu 1,3% faţă de martie şi cu 14,7% faţă de aprilie 2015.

Cele mai citite

VIDEO. Trupa Spice Girls, prezentă la petrecerea dată de Victoria Beckham. Soția fotbalistului a împlinit 50 de ani

La petrecerea aniversară de 50 de ani a Victoriei Beckham, membrele trupei Spice Girls s-au reunit, reînviind amintirile erei lor glorioase din anii '90....

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Milano, la un pas de a interzice vânzarea de pizza sau înghețată după miezul nopții

Liderii din Milano au fost acuzați că au pornit un război împotriva mâncării la pachet (n.r. sistemul to go), printre care se numără și...
Ultima oră
Pe aceeași temă