10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCercel, BRD: Creditarea în lei se încurajează prin stabilizarea dobânzilor

Cercel, BRD: Creditarea în lei se încurajează prin stabilizarea dobânzilor

Stimularea creditării în moneda naţională se poate face numai prin stabilizarea dobânzilor la credite, chiar dacă acestea nu pot fi reduse cu mult sub rata inflației. Acest lucru este foarte important, întrucât este dificil de explicat clienţilor volatilitatea Robor, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, scrie Mediafax.

Potrivit reprezentantului BRD, dobânzile sunt determinate, în mare parte, de situaţia lichidităţii din sistemul bancar, aspect evidenţiat de ecartul între indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, şi dobânda de politică monetară, respectiv între 2,58% şi 3,5% pe an.

"Dacă vrem să stimulăm creditarea în lei e foarte important să asigurăm o stabilitate a dobânzilor în lei, pentru că altfel e foarte greu să-i explici unui client pe care-l inviţi să ia credite în lei că în luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a explicat Cercel, citat de Mediafax.

El a precizat că dacă banca centrală va decide o compensare pentru a susţine creditul, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii, atunci va exista în continuare o presiune de reducere a dobânzilor.

totuși, directorul BRD a subliniat că dobânzile nu pot fi coborâte mult sub rata inflaţiei, fără a mai exista "foarte mult spaţiu de reducere sub 2,5%" pentru dobânda de referinţă.

Cele mai citite

VIDEO. Messi și compania revin și câștigă partida cu Montreal

Inter Miami, echipa unde evoluează Lionel Messi, s-a impus cu 3-2 în meciul cu Montreal, dar argentinianul nu a reușit să înscrie. Seria lui Lionel...

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă