14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine poate beneficia de conversia creditelor în lei

Cine poate beneficia de conversia creditelor în lei

Profilul celui care va beneficia de conversia în lei a creditului, conform unui proiect de lege, arată astfel: persoană fizică ce a contractat un credit imobiliar într-o valută ce s-a apreciat considerabil față de leu și care are un venit net de 3.000 lei/lună.

Deprecierea leului în raport cu francul elvețian a generat o serie de proteste al celor care au credite în această valută și numeroase dezbateri între instituțiile statului, cele bancare și reprezentanții debitorilor. Soluția găsită de Guvern – un proiect de lege pentru conversia creditelor în moneda națională, un pas spre transpunerea în legislația națională a directivei 17 privind creditele ipotecare. Deși este denumit “Programul de protecţie a populaţiei împotriva riscului de depreciere semnificativă a monedei naționale asociat expunerii la credite în valută”, acesta vine și în ajutorul băncilor, care vor putea să-și recupereze banii împrumutați și să nu treacă o parte din credite la categoria neperformante.

Conform acestui proiect postat recent pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), cei care au luat un împrumut într-o valută în raport cu care leul s-a depreciat cu cel puţin 50%, credit luat pentru achiziţionarea/construirea unei locuinţe personale și care nu au întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile pot cere conversia împrumutului. Este însă nevoie de aprobarea instituției de credit, conversia urmând să se facă fără comisioane, taxe sau alte costuri suplimentare aferente acesteia, la cursul de schimb anunțat de BNR la data conversiei. În acest caz, banca va reduce cu 15% costul creditului, astfel încât rata lunară a împrumutului, rezultată în urma schimbării monedei, va fi mai mică decât echivalentul în lei al ratei lunare a creditului înaintea efectuării conversiei, calculată la cursul BNR valabil la data conversiei. Referitor la valoarea venitului net stabilită la până la 3.000 de lei, reprezentanții MF au precizat, pentru România liberă, că:

“Se discută în prezent cu instituțiile de credit la nivelul beneficiarilor eligibili, astfel încât să se încadreze în scopul social urmărit de actul normativ. În principiu, se va lua în considerare nivelul veniturilor codebitorilor la credit”.

De asemenea, se acordă garanţii de stat, respectiv 50% din valoarea creditului în lei rezultat după deducerea discountului de 15% aplicat la soldul creditului rezultat în urma conversiei, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Limita plafonului de garantare este în valoare de 1 miliard lei. Ipoteca se instituie în favoarea statului. Proiectul de lege vizeză creditele a căror valoare rezultată în urma conversiei şi aplicării discountului de 15% este de maximum 300.000 lei.

“Proiectul de lege l-am transmis băncilor spre a fi analizat de comisiile de specialitate. Așteptăm cât de curând observațiile pe acest proiect”, ne-a spus Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.

Conform datelor BNR, în ianuarie 2015 circa 711.000 de persoane fizice aveau restanțe mai mari de 30 de zile la plata creditelor. Valoarea totală a sumelor restante era de 11.397 milioane lei. Creșteri ale restanțelor față de luna anterioară s-au înregistrat la creditele în dolari și o ușoară creștere la cele în euro. Însă cel mai mare salt al sumelor restante a fost înregistrat la credite în alte valute, în prima lună a anului francul elvețian cunoscând o puternică apreciere.   

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă