7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCNIPMM: România nu ar suporta creşterea salariului minim

CNIPMM: România nu ar suporta creşterea salariului minim

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIMPP), a declarat marţi că nu se impune nici o creştere a salariului minim pe economie în situaţia actuală de criză, întrucât acest lucru ar duce la falimentul a cel puţin încă 50.000 de firme, informează Mediafax.

Nicolescu a spus, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că o eventuală majorare a salariului minim ar duce, pe lângă falimentarea a cel puţin 50.000 de firme, şi la creşterea numărului de şomeri, pierderea unor produse şi servicii şi micşorarea Produsului Intern Brut.

“O mărire a salariului minim în prezent, în condiţiile în care se menţine legislaţia actuală, nu este suportabilă de către economia naţională. Sindicatele care cer această majorare nu au nici cinci la sută membri din domeniul privat, ele reprezintă salariaţii din domeniul public, sănătate, educaţie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii”, a subliniat Nicolescu.

“Nu considerăm necesar să se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru că firmele care îşi permit plătesc mai bine, firmele care au performanţă nu rămân pe salariul minim, pentru că au nevoie de oameni buni şi oamenii buni nu se ţin pe salariul minim. Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravieţuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligăm să dea mai mult nu au de unde şi vor da faliment, şi nu câştigăm nimic, vom îngroşa rândul şomerilor, vom mai pierde nişte categorii de produse şi servicii, va scădea PIB-ul, deci nu avem efecte pozitive”, a explicat Nicolescu.

În opinia lui Nicolescu, în condiţii de criză nu se impune aşa ceva, despre majorarea salariului minim putându-se discuta după ce ţara va ieşi din criză, peste un an de zile.

“Orice majorare de salariu trebuie corelată cu creşterea productivităţii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut. Dacă vom creşte salariile peste nivelul productivităţii muncii, ducem firmele în faliment, iar în sectorul de stat vom avea salarii şi preţuri nesustenabile pentru că au crescut mai mult decât productivitatea muncii”, a adăugat Nicolescu.

Guvernul intenţionează să se prezinte în faţa delegaţiei FMI cu o nouă cotă unică de impozitare, cu un nivel mai scăzut al contribuţiei pentru salarii şi cu o uşoară majorare a veniturilor aflate la coada grilei.

Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de “Gândul”, premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Interanţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă