14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCodul de bune practici ieftineste alimentele cu 10%

Codul de bune practici ieftineste alimentele cu 10%

» Viitoarea lege care transpune prevederile Codului de bune practici, incheiat intre producatorii din industria alimentara si comercianti,  ar putea ieftini produsele alimentare din rafturile marilor magazine.

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara sustin ca numarul si cuantumul taxelor aplicate de hipermarketuri si supermarketuri sunt mari si ridica pretul produselor alimentare.
Comerciantii resping  modificarile  aduse Codului de bune practici si spun ca noile masuri sunt partinitoare si incorecte. Mai mult, noua varianta a exclus punctele de vedere ale comerciantilor, considera reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC), care au refuzat sa participe la ultima intalnire cu furnizorii, organizata de Ministerul Agriculturii. Potrivit AMRC, care va contesta proiectul la Curtea Constitutionala,  preturile mari ale produselor alimentare romanesti se datoreaza materiei prime si costurilor de productie ridicate. "Cauzele cresterii preturilor sunt simple, materia prima la alimente provine din import, iar producatorii au resimtit acut cresterea pretului materiei prime si a tarifelor la utilitati si vor sa transmita aceasta crestere in preturile finale", ne-a declarat Adrian Manolache, secretar general al AMRC.

Presedintele Sindicatului din industria alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, sustine ca aplicarea prevederilor Codului de bune practici va determina scaderea preturilor finale ale alimentelor cu pana la 10% si va stopa cresterea pretului alimentelor, ca urmare a introducerii posibilitatii de a negocia taxele impuse de unii retaileri. "Efectele in piata ar trebui sa apara la doua-trei luni din momentul aplicarii acestui proiect. In urma aplicarii masurilor, preturile pot scadea cu maximum 10%, iar preturile finale ale produselor alimentare se vor regla, deoarece acele taxe aplicate de comercianti  vor fi negociate separat, de catre fiecare furnizor", ne-a declarat Dragos Frumosu. Potrivit acestuia, in prezent numarul taxelor aplicate de comercianti este de 12-13 si determina majorarea pretului unui produs cu 30-40% fata de pretul la furnizor.

 

"Dupa datele noastre, procentul acesta (30-40%) aplicat de comercianti este cel mai mare din Europa", precizeaza Frumosu. In opinia sa, pe fondul aplicarii taxelor suplimentare de catre comercianti,  unele produse autohtone devin necompetitive fata de produsele similare din import, deoarece ridica pretul foarte mult, iar industria alimentara autohtona risca pierderi. In plus, termenele de plata  au fost reduse de la 60 la 20 de zile pentru produsele proaspete si la 45 de zile pentru celelalte categorii de produse.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune ca aceasta lege va duce la aparitia preturilor diferentiate, iar consumatorul se va indrepta catre magazinele cu preturi mai mici.  "Apare concurenta in randul comerciantilor. Unii vor vinde mai scump, avand cheltuieli mai mari, altii vor vinde mai ieftin, deoarece au cheltuileli mai mici. Astfel, consumatorul se va indrepta catre comerciantii cu preturi mai mici", a spus presedintele Romalimenta.

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă