10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComenzile la export au scăzut, semn că economia zonei euro nu dă...

Comenzile la export au scăzut, semn că economia zonei euro nu dă semne de revigorare

Industria bunurilor de capital a înregistrat cea mai mare reducere a comenzilor noi în iulie față de luna anterioară, semn că exporturile sunt în scădere. Datele INS arată că cifra de afaceri din industrie a crescut, în vreme ce numărul comenzilor noi a scăzut.

„Semnalul îngrijorător este dat de scăderea înregistrată în industria bunurilor de capital care este relaționată cu diminuarea comenzilor la export. Pe de altă parte, producătorii români nu-și mai găsesc locul pe piața internă. De exemplu, producătorul de vagoane de la Arad câștigă licitațiile în străinătate, dar nu și în România. Iar altele bunuri, cum ar fi utilajele agricole, nu le mai producem“, arată Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„În România caietele de sarcini sunt scrise cu dedicație pentru cei care se dorește să devină furnizorii țării și de unde, probabil, vin comisioanele. Sunt clasice licitațiile pentru achiziționarea garniturilor de metrou, tramvai sau vagoane de cale ferată. Preferă să le cumpere din străinătate, deși cele produse la noi sunt calitative, dovadă că sunt exportate în toate colțurile lumii”, spune Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. Acesta arată că deficitul balanței comerciale a României este în creștere: „Anul trecut am reușit să-l reducem la 5 miliarde de euro, de la 10 miliarde cât a fost în timpul crizei. Însă, în primele cinci luni a crescut cu câteva sute de milioane. Iar datele pe august arată că deficitul s-a accentuat“. Ionescu afirmă că tăierea de către guvern a fondurilor pentru promovarea exporturilor începe să-și facă efectele.

Din datele INS rezultă că afacerile din industrie au crescut în iulie cu 2,7% faţă de luna anterioară, iar comenzile noi au scăzut cu 4,9%. „Poate fi vorba despre comenzi mai puține de valoare mai mare sau despre o posibilă creștere a prețurilor. Vara numărul comenzilor scade. De regulă, cele mai multe comenzi vin dinspre economia zonei euro, care acum nu este într-o formă prea bună“, explică reprezentantul AOAR. Pârvan spune că una dintre industriile care a înregistrat scăderi importante față de anul trecut este cea auto, compania Renault având un plus de comenzi doar pentru fabricile din Maroc. De asemenea, producția Ford a oscilat, compania oprind producția de câteva ori. „Comparând semestrul I din 2014 cu cel din 2013, rezultă că industria a realizat 1,4% din PIB. De aceea ar trebui să ne preocupe reindustrializarea țării. Fiindcă în prezent, în industrie suntem un lohn național. Executăm doar comenzile date de alții. Ar trebui să avem o valoare adăugată“, afirmă Cristian Pârvan.

Ce spune statistica

Cifra de afaceri din industrie, pe total piaţa internă şi externă, a crescut în iulie, în termeni nominali, cu 2,7% faţă de iunie şi cu 4,4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, la şapte luni avansul ajungând la 9,9%, evoluţie susţinută în principal de industria prelucrătoare.

În iulie, comparativ cu luna precedentă, afacerile din industria prelucrătoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractivă a scăzut cu 13,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+5,9%), în industria bunurilor intermediare (+3,7%) şi în industria energetică (+3%), iar scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%) şi în industria bunurilor de capital (-0,7%).

În primele şapte luni, faţă de perioada similară din 2013, afacerile din industria prelucrătoare au urcat cu 9,9%, iar cele din industria extractivă cu 8,8%.

În ceea ce privește comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi externă, acestea au scăzut în iulie, în termeni nominali, cu 4,9% faţǎ de iunie, dar au crescut cu 10,2% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar în primele şapte luni au înregistrat un avans de 7,1%.

Scăderea comenzilor noi faţă de iunie a fost cauzată de reducerile înregistrate în industria bunurilor de capital (-11,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Creşteri au consemnat industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,6%).

În primele şapte luni, comenzile noi au crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,9%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) şi industria bunurilor de capital
(+5,2%).  

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă