20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza elenă a pus românii pe jar: Isărescu, asediat cu telefoane și...

Criza elenă a pus românii pe jar: Isărescu, asediat cu telefoane și la două noaptea

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a primit telefoane chiar şi în miezul nopţii de la diverse persoane, care l-au întrebat ce fac cu banii depuşi în băncile greceşti, informează Mediafax.

“Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea: ce facem cu banii din băncile greceşti? Trebuie să spun pentru a mia oară că nu avem bănci greceşti în România, uitaţi ce înseamnă obişnuinţa. I-am şi înţeles, unii dintre ei erau actori, ei trăiesc cu emoţie, creează emoţii, cum să nu răspundă emoţional, cum să le ceri să fie raţionali?”, a povestit miercuri Isărescu la briefingul după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie.

Citește și: Ce măsuri a luat BNR după ultimele evenimente din Grecia

El a precizat că, în cazul în care emoţia este predominantă, nu raţiunea şi înţelepciunea, BNR poate acţiona şi cu instrumentele de calmare.

“Nu calmăm publicul aşa să ne aflăm în treabă, ne utilizăm absolut toate instrumentele de care dispunem”, a spus guvernatorul.

Isărescu a punctat, de asemenea, că banca centrală monitorizează în permanenţă evoluţiile internaţionale şi interne, fiind pregătită să utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a menţine stabilitatea financiară din România şi a evita încă de la începuturi “orice fenomen de panică bancară, care în esenţă este un fenomen iraţional”.

“Trebuie să recunosc că emoţia este un sentiment firesc şi nu-l putem combate numai cu vorbe, îl combatem şi cu fapte. În astfel de situaţii precum cea din Grecia este natural să apară şi reacţii emoţionale şi, uneori, suprareacţii. E de înţeles că noi sperăm ca raţionalul şi înţelepciunea să prevaleze şi în aceste cazuri, pentru ca deciziile să fie cât mai bune, în special pentru deponenţi”, a mai comentat şeful băncii centrale.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă