15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât vrea ministrul propus al Finanțelor să reducă TVA

Cu cât vrea ministrul propus al Finanțelor să reducă TVA

Ministrul propus al Finanţelor, Darius Vâlcov, crea să reducă cota TVA cu cât de mult permite excendetul bugetar obţinut sau cheltuielile nerealizate.

"În următorii doi ani, dacă mandatul va fi unul întreg, sper să nu creştem niciun fel de taxe şi impozite, cred în relaxare fiscală. La rectificarea bugetară, dacă va avea loc la jumătatea anului viitor, excedentul bugetar, dacă va exista, nu-l vom împărţi către ordonatorii de credite, ci vom construi un buffer (fond de rezervă – n.r.) echivalent cu excedentul, pentru a-l redirecţiona spre relaxare fiscală. La fel şi cu cheltuielile care nu vor fi realizate pe primul semestru, nu le vom da ordonatorilor de credite în semestrul al doilea, pentru că e greu de crezut că vor putea cheltui dublu, iar suma în plus care rezultă o vom îndrepta spre măsuri de relaxare fiscală", a declarat luni Vâlcov la audierea sa în Comisia de Buget Finanţe Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, scrie Mediafax.

El a arătat că măsurile de relaxare fiscală vor viza în special reducerea TVA, cu câte puncte proncetuale va permite suma suplimentară.

"Dacă din suma neconsumată strângem echivalentul unui miliard, putem reduce cu un punct procentual. Dacă vom strânge două miliarde excedent bugetar, ne vom permite să reducem TVA cu 2 puncte procentuale şi aşa mai departe", a spus Vâlcov.
În ceea ce priveşte accizele, el apreciază că nivelul acestora trebuie discutat pentru fiecare categorie de produse, menţionând că este necesară o politică fiscal-bugetară, nu una bugetar-fiscală.

Săptămâna trecută, Vâlcov a declarat că singura divergență pe care Executivul a avut-o cu FMI s-a referit la nivelul veniturilor de anul viitor, el susţinând că, dacă după primul trimestru vor fi încasări suplimentare de 2 miliarde lei, TVA poate fi redus cu 2%.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă