14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a făcut Germania un profit de 9 miliarde euro pe seama...

Cum a făcut Germania un profit de 9 miliarde euro pe seama Greciei si Italiei

Germania a avut de câştigat de pe urma crizei din zona euro şi a obţinut în ultimii doi ani un profit de 9 miliarde euro, a calculat un economist de la ING Bank pentru Euobserver. Investitorii de pe pieţele financiare au preferat să cumpere obligaţiuni germane considerate “sigure”, dar care au o dobanda aproape de zero, în timp de obligaţiunile ţărilor din sudul Europei au ajuns la niveluri ale dobanzilor foarte ridicate.

“Pentru o vreme, economia germană a fost unul dintre beneficiarii crizei datoriilor suverane. De fapt, guvernul german poate obţine finanţare pe piaţă aproape pe gratis”, a declarat Carsten Brzeski, economist senior la ING Bank Belgia.

Pe de altă parte, randamentele obligaţiunilor italiene au continuat să crească miercuri (9 noiembrie), titlurile pe cinci ani depăşind pentru prima dată de la intrarea ţării în zona euro pragul de 7%, la fel ca obligaţiunile pe doi şi zece ani ale guvernului de la Roma.

Depăşirea pragului de 7% este considerat de analişti şi economişti ca fiind trecerea datoriei unui stat din zona euro în plaja de nesustenabilitate.
Creşterea randamentelor obligaţiunilor de stat peste acest prag au determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să solicite acorduri de finanţare externă cu FMI şi Comisia Europeană pentru a putea evita împrumuturile prea scumpe din pieţe.

Randamentele obligaţiunilor germane pe doi ani se ridică acum la doar 0,3 la sută, iar ale obligaţiunilor pe 10 ani la 1,7 la sută.
Cu o creştere economică puternică în Germania si cu investitorii care caută refugii sigure pentru banii lor, Brzeski a calculat că profitul net obţinut de Berlin din emisiunile de obligaţiuni în comparaţie cu alte ţări din această perioadă se ridică la aproximativ 9 miliarde de euro.

“Interesant este că acest lucru este deja mai mare decât recenta scutire de impozit de aproximativ 8 miliarde €euro pentru 2013 şi 2014 anunţată de Guvernul german “, a adăugat el.

Obligaţiunile emise de Germania sunt considerate drept un refugiu sigur de catre investitori.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă