17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum afectează economia Chinei creditele în valută ale românilor

Cum afectează economia Chinei creditele în valută ale românilor

Turbulențele apărute pe piața bursieră din China și deprecierea yuanului, dar și temerile privind încetinirea creșterii economice globale depreciază dolarul în raport cu moneda unică europeană. Acest lucru poate conduce către o scumpire a creditelor în euro.

 

Deprecierea monedei naționale și turbulențele de pe piața bursieră internă au determinat China să vândă în ultimele două săptămâni o parte importantă din bondurile americane pe care le deține. Conform Bloomberg, vânzarea unei părți din datoria americană a început anterior și s-a făcut treptat, astfel încât valoarea rezervelor valutare ale Chinei a scăzut cu 315 miliarde de dolari în ultimele 12 luni. Tranzacţiile au inclus vânzările directe, dar şi vânzări prin intermediul agenţilor din Belgia şi Elveţia. Vânzările s-au făcut gradual, însă, în ultimele două săptămâni, analiştii de la Société Générale sunt de părere că Banca Populară a Chinei a vândut active de circa 106 miliarde de dolari din rezervele valutare.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că o consecință directă a deciziei Chinei de a vinde obligațiunile americane ar putea fi deprecierea dolarului și întărirea monedei unice europene, adică scumpirea creditelor în euro. „China își lichidează deținerile de titluri și bonduri americane în valoare de 1 trilion de dolari. Numai pentru devalorizarea yuanului de acum două săptămâni chinezii au vândut astfel de bonduri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. Federal Reserve va fi nevoită să declanșeze al patrulea program propriu de quantitative easing. De data aceasta, conform celor de la Zerohedge, emisia de noi cantități de dolari se va face la o scară enormă – 1 trilion de dolari. Numai în acest fel dolarul SUA va putea reveni la un echilibru cu yuanul. Rezultatul imediat va fi ieftinirea dolarului.  Consecința imediată – scumpirea euro. Programul de quantitative easing al Băncii Centrale Europene (de 1,2 trilioane euro, dar nefinalizat încă) va deveni inutil. De altfel, acest program era oricum făcut doar pentru a crea băncilor noi oportunități de a da credite statelor, majorând până la cer datoriile suverane totale la nivelul de UE. Consecința imediată – scumpirea euro față de leu. Scumpirea creditelor în euro. În orice caz, în perioada căderii burselor din China, dolarul se ieftinise deja de la 1,1 per euro la 1,18 per euro“, scrie Piperea pe pagina sa de Facebook.

Decizia Băncii Centrale a SUA, decisivă

Economiștii sunt însă de altă părere, arătând că alții sunt factorii care conduc la slăbirea dolarului american în raport cu euro, vânzarea datoriei SUA având doar un efect de ricoșeu. „Yuanul s-a depreciat pentru a fi stimulată economia, dar asta face ca importurile să se scumpească. În plus, temerile legate de încetinirea creșterii economice globale, dar și de modul în care va evolua economia Chinei au determinat Banca Centrală a SUA să întârzie majorarea dobânzilor preconizată pentru luna septembrie, o astfel de decizie urmând să fie luată în decembrie sau anul viitor. Or, această amânare slăbește dolarul, apreciind moneda unică europeană“, a precizat, pentru „România liberă“, Radu Crăciun, economistul-șef al BCR. De aceeași părere este și analistul economic Aurelian Dochia. Acesta ne-a spus că statul chinez avea o expunere foarte mare pe datoria americană și trebuia să-și echilibreze portofoliul.

China a vândut o parte din bondurile SUA pentru a  stabiliza mișcările din ultimele săptămâni de pe piața bursieră și cele ale cursului valutar. Această măsură ar putea devaloriza dolarul și întări euro, dar cred că sunt alți factori mult mai importanți care vor stabili raportul celor două monede. Paritatea va fi influențată în primul rând de deciziile care se iau în Europa, dar și de cea a Băncii Centrale a SUA, în septembrie fiind așteptat anunțul Federal Reserve în ceea ce privește majorarea dobânzilor. Dacă SUA vor lua această hotărâre, atunci și statul american se va împrumuta la dobânzi mai mari, iar dolarul va avea o traiectorie ascendentă“, a declarat Dochia.   

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă