12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum le-au luat turcii de sub nas autostrada lui Umbrărescu şi Căşuneanu

Cum le-au luat turcii de sub nas autostrada lui Umbrărescu şi Căşuneanu

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a desemnat drept câştigătoare a licitaţiei pentru construirea centurii ocolitoare Bacău, 30 de kilometri de şosea din care jumătate la profil de autostradă, firma turcească Eko Insaat Ve Tic AS.

Succesul turcilor a avut loc în pofida faptului că preţul cerut, respectiv 393 milioane lei fără TVA, a depăşit cu 90 de milioane de lei oferta firmei Sa&Pe şi cu 40 de milioane de lei pe cea a companiei Pa&Co. Prima dintre aceste firme a fost înfiinţată cu aproximativ o lună înaintea licitaţiei. În spatele firmei Sa&Pe se află Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român, patronul firmelor Spedition UMB şi Tehnostrade din Bacău. Pa&Co este deţinută la rândul ei de un alt constructor băcăuan important, anume de către Costel Căşuneanu.

Norocoasa firmă turcească are mai multe contracte în alte ţări, însă niciunul în România. Coincidenţă sau nu, CNADNR a anunţat câştigătorul în data de 13 noiembrie, la două săptămâni după ce premierul Victor Ponta s-a întâlni la Istanbul cu premierul turc Recep Erdogan, cu ocazia inaugurării tunelului Marmaray construit sub Bosfor.

 

Turcii ameninţă

 

Intr-o primă fază CNADNR a respins oferta firmei turce deoarece, după cum a arătat comisia de licitaţie, banca firmei Eko Insaat nu a fost de acord cu prevederea legală conform căreia firma turcă va fi bună de plată dacă va contesta rezultatul licitaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi nu i se va da dreptate. Turcii au trecut la ameninţări. “Solicităm acceptarea ofertei cu condiţia prezentării unui amendament la scrisoarea de garanţie. În caz contrar, ne vedem în situaţia de a ne adresa CNSC”, au ameninţat ei compania de drumuri. Nu se ştie cât de legală era însă cererea lor. ”Scrisoarea (de garanţie –n.red.) ori este, ori nu este. Nu poţi să o aduci în formă corectă după deschidere”, ne-a declarat un avocat specializat în achiziţii publice, sub protecţia anonimatului. CNADNR le-a respins solicitarea iar Eko Insaat s-a adresat CNSC, obţinând în luna august, surprinzător, o decizie favorabilă.

Tot la acel moment CNADNR a descalificat şi ofertele firmelor lui Umbrărescu şi Căşuneanu. In cazul primei oferte chichiţa a fost faptul că  la diverse capitole erau prevăzute preţuri unitare diferite pentru aceleaşi materiale, fapt nepermis prin fişa de date a achiziţiei.

 

Neclarităţi gramaticale

 

In cazul ofertei Pa&Co respingerea ofertei a fost bazată pe argumente de-a dreptul de natură lingvistică. În fişa de date se cerea constructorilor să demonstreze prin scrisoarea de bonitate bancară că “vor avea” susţinere financiară din partea băncii, în timp ce formularul tip, cu caracter orientativ, spunea că participanţii “au” (la momentul licitaţiei) această susţinere. Acordarea de către bănci a susţinerii financiare cerute de către CNADNR este însă condiţionată de existenţa unui contract. Fără un astfel de document, o bancă ce respectă legile nu se poate angaja să acorde susţinerea financiară. In cazul scrisorii acordate Pa&Co, banca afirma că firma în cauză “poate beneficia” de susţinerea cerută, adică in ipoteza câştigării licitaţiei. CNADNR a văzut în acel “poate” un risc ca firma lui Costel Căşuneanu să nu beneficieze de sprijinul bancherilor şi a respins oferta.   

Deşi turcii au fost desemnaţi câştigători, licitaţia se află acum în coadă de peşte. CNSC a dat dreptate câtorva firme, printre care şi celei ale lui Umbrărescu. Alte firme, precum Pa&Co, s-au adresat Curţii de Apel Bucureşti. Teoretic CNADNR poate semna contractului cu Eko Insaat, însă riscă să plătească despăgubiri în situaţia în care procedurile derulate în justiţie sau CNSC vor duce la desemnarea altui câştigător.

Narcis Neaga, directorul CNADNR nu a răspuns ieri la telefon pentru a spune dacă aşa-zisele neconformităţi din oferta celor doi constructori români justifică plata suplimentară a 90 de milioane de lei de la bugetul de stat şi din fonduri europene. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă