15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa reusiti la interviul de recrutare

Cum sa reusiti la interviul de recrutare

O strangere ferma de mana, un zambet, increderea in sine si pregatirea temeinica ajuta mult candidatul la obtinerea postului dorit.

Daca ati fost chemat la interviul de angajare si va doriti foarte mult postul pentru care ati candidat, ar fi bine sa va pregatiti temeinic inainte de a merge la aceasta intalnire. Expertii in resurse umane spun ca nu este indicat sa mergeti la interviu cu temele nefacute. "Trebuie sa va documentati cu privire la obiectul de activitate al companiei, la concurenta si la potentiali clienti, informatii care pot fi obtinute foarte usor accesand Internetul", spune Roxana Andrei, specialist in resurse umane al companiei Sandvik, specializata in productie, membru in HR Club.
Ganditi-va ca tot ceea ce spuneti si faceti in timpul interviului este analizat cu maxima atentie de recrutor, inca din momentul in care intrati pe usa. "De aceea este vital sa va pregatiti, sa va prezentati si sa sustineti un interviu cu excelenta", spune Olivia Franculescu, senior consultant la compania Kilpatrick Executive Search, specializata in consultanta, membru in HR Club.

Cu 15 minute mai devreme
Foarte importanta este ora la care ajungeti la interviu. Degeaba sunteti punctual daca intrati in birou gafaind si transpirat. Ideal este sa veniti cu un sfert de ora mai devreme. In felul acesta veti fi sigur ca veti respecta ora programarii si veti avea timp sa va acomodati, sa va "trageti sufletul" si in acelasi timp sa observati mediul de lucru. "Acele minute nu sunt doar de politete. Ele reprezinta, practic, o etapa de informare suplimentara, la fata locului, despre companie: cum sunt imbracati si cum vorbesc angajatii, in ce ritm se misca lucrurile, care sunt culorile sau atmosfera dominanta", spune Sorin Faur, directorul serviciului de resurse umane al companiei BDO Conti Audit, membru in HR Club.

Dialog cu recrutorul, nu cu marginea biroului!
Atitudinea din timpul interviului este extrem de importanta. O strangere de mana ferma, dar placuta, un zambet, pozitia corecta, dictia si intonatia pot schimba soarta unui interviu. si privirea conteaza. "Dialogul trebuie sa fie fata in fata cu recrutorul, nu cu marginea biroului. Sustinerea privirii arata sinceritate, dar nu trebuie sa fie ostentativa sau sa tradeze aroganta", mai spune Sorin Faur. De asemenea, un trebuie sa tradati nesiguranta sau nerabdare. si evitati tonul ultraformal, dar si pe cel prea prietenos.

Nu sunteti la interogatoriu!
Specialistii in resurse umane atrag atentia ca atunci cand veti ajunge fata in fata cu recrutorul nu veti fi supus unui interogatoriu, ci veti avea o discutie. De aceea, trebuie sa va pregatiti un numai raspunsuri, ci si intrebari pertinente. "O greseala comuna din partea candidatilor este ca ei nu reusesc sa exploateze in egala masura aceasta oportunitate, deoarece interviul este incetatenit in mintea multora drept o intalnire la care te duci mai degraba sa raspunzi la intrebari, decat sa le adresezi", spune expertul Sorin Faur.
De aceea, adauga reprezentatul BDO, multi candidati sunt surprinsi atunci cand recrutorul le ofera posibilitatea sa adreseze doua-trei intrebari si fie improvizeaza, fie pun intrebari nepotrivite, fie nu intreaba nimic. "Candidatii trebuie sa fie pregatiti sa intre intr-un dialog cu recrutorul si sa puna intrebari despre exact acele aspecte care nu le sunt clare in legatura cu postul", mai spune Sorin Faur. "In general intrebarile ar trebui sa releve interesul dumneavoastra real pentru organizatie si faptul ca v-ati documentat in prealabil despre potentialul angajator", spune Valentina Morodan, specialist al companiei de recrutare Best Consulting din Arad.

Ce enerveaza
Categoric, orice candidat este interesat de leafa. Insa a intreba "cat e salariul?" la prima intalnire cu angajatorul nu are cum sa "dea bine". Dimpotriva. Veti irita recrutorul. "Intrebarile legate de salariu sunt un subiect sensibil. Este mai bine sa intrebati despre pachetul general oferit de companie – bonusuri, beneficii, trainiguri – decat sa va aratati interesat de la primul interviu strict de suma pe care o veti castiga lunar", recomanda Roxana Andrei.
Ibolya Daroczi, senior HR consultant la compania de recrutare Aletheia din Timisoara, membru in HR Club, spune ca, pentru reusita interviului, cel mai bine este sa va ganditi ca angajatorul cauta o solutie pentru o problema pe care o are. "Identificati care este nevoia angajatorului si oferiti-i argumente in ce fel sunteti o solutie pentru nevoia lui. Negocierea este ulterioara. Cereti doar dupa ce aveti convingerea ca ati starnit dorinta de «cumparare»", mai spune Ibolya Daroczi.

Ce sa intrebati
1. Care este urmatorul pas dupa acest interviu?
2. Cum arata o zi obisnuita in acest departament?   
3. Care este structura departamentului in care ar urma sa lucrez?    
4. Care vor fi sarcinile prioritare legate de acest job, ce ar trebui finalizate in urmatoarele luni?
5. Care sunt obiectivele companiei pentru urmatorii cinci ani?
6. Care sunt asteptarile de la persoana ce va ocupa aceasta pozitie?
7. Cum este evaluata performanta pentru aceasta pozitie?
8. Care este volumul de ore suplimentare?
9. Se fac deplasari in interes de serviciu?
10. Ce fel de traininguri ofera compania?

Ce sa NU intrebati
1. Puteti sa-mi spuneti exact cu ce anume se ocupa compania?
2. Cat este salariul?
3. Cand voi putea primi o marire de salariu?
4. Peste cat timp voi putea fi promovat?
5. Daca raman peste orele de program, voi putea cere timp liber in schimb?
6. Aveti pauze pentru cafea sau pentru fumat?
7. As putea sa incep peste doua saptamani, pentru un mic concediu intre joburi?
8. Cati candidati mai sunt pentru acest job?
9. Care este cauza pentru care a plecat fostul ocupant al acestui post?
10. Pot sa va dau un raspuns dupa ce primesc oferta si de la un alt angajator?

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă