12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum vor evolua preţurile la locuinţe

Cum vor evolua preţurile la locuinţe

Costul locuinţelor din România a scăzut în medie în fiecare an cu 2,6% în ultimii 5 ani, astfel că piaţa rezidenţială va continua să fie stabilă. Nu există semne concludente că preţurile vor avea creşteri semnificative, arată o analiză Eurobank.

Specialiştii Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a băncii elene Eurobank, acţionarul Bancpost, apreciază că în perioada următoare evoluţia preţurilor va fi una liniştită, fără a fi înregistrate mari surprize. “Indicele naţional arată o scădere de 1,6% în ultimul trimestru din 2014 în comparaţie cu trimestrul precedent, menţinându-se perspectiva de stabilitate a preţurilor pentru următoarea perioadă. Variaţia anuală a indicelui a însemnat o scădere de 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Stagnarea recentă a preţului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative“, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, aferent ultimului trimestru din 2014.

Indicele aferent Bucureştiului a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mică în comparaţie cu trimestrul precedent, pe când indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,1% în aceeaşi perioadă. Mai mult decât atât, indicele Bucureşti Periferie a prezentat o scădere uşoară de 0,3%, pe când indicele calculat pentru judeţul Ilfov a înregistrat o creştere de 1,7% în trimestrul al patrulea din 2014. De la începutul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o creştere minoră de la an la an, mai puţin în judeţul Ilfov, unde s-a înregistrat o creştere negativă de 1,5%.

Unde au fost inregistrate creşteri

În ceea ce priveşte cele opt diviziuni ale României, în trei dintre acestea a continuat tendinţa de creştere, pe când restul diviziunilor au prezentat o scădere a preţurilor. Pe de-o parte, în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră s-a observat cea mai mare creştere trimestrială, de 1,4%, urmată de Diviziunile Sud şi Bucureşti – Ilfov. Pe de altă parte, Diviziunea Vest a înregistrat cea mai abruptă scădere, de 4,9%, urmată de Muntenia, Moldova şi Nord.

În ceea ce priveşte indicii calculaţi la nivelul celor mai mari zece oraşe din România, aceştia au prezentat o evoluţie trimestrială echilibrată, cu fluctuaţii care pot fi puse mai degrabă pe seama unor corecţii pe termen scurt sau unor factori minori statistici, decât să constituie o indicaţie temeinică a unei anumite performanţe, fie negativă, fie pozitivă.

Preţurile proprietăţilor noi din Bucureşti au continuat să crească mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietăţile vechi situate în Capitală au stagnat.

Cu toate acestea, la nivel naţional proprietăţile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietăţile vechi, de 2,6% de la an la an.

„În general, indicele rezidenţial calculat de EPS arată continuarea trendului de scădere a valorii proprietăţilor. Faptul că indicele agregat la nivel naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente, de creştere şi de scădere a preţurilor, concomitent cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru), sugerează că o creştere a indicelui ar putea fi posibilă în trimestrele următoare“, apreciază autorii studiului.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă