15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu plac justiţiei procesele colective pe creditele în franci

De ce nu plac justiţiei procesele colective pe creditele în franci

Avocatul Gheorghe Piperea a pierdut în faţa băncii Credit Europe Bank procesul intentat în numele a 90 de clienţi, titulari de credite în franci elveţieni. Decizia nu este definitivă şi va fi contestată la Curtea de Apel. Din ce în ce mai multe instanţe resping însă astfel de procese colective, deşi acestea reprezintă o soluţie mai ieftină pentru cei care se consideră nedreptăţiţi.

Tribunalul Bucureşti a dat dreptate băncii Credit Europe Bank într-un proces intentat instituţiei bancare de 90 de clienţi care cereau conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării – de aproximativ 2 lei pentru un franc.

Clienţii au fost reprezentaţi în instanţă de avocatul Gheorghe Piperea, iar un eventual succes al avocatului ar fi însemnat că cei 90 de clienţi Credit Europe Bank ar fi plătit rate la jumătate. Cursul francului elveţian se situa ieri la nivelul de 4.1481, în creştere faţă de şedinţa valutară precedentă cu 0,24 bani.

În plus, instanţa a hotărât ca nemulţumiţii să plătească cheltuieli de judecată cifrate la 1.300 de lei de persoană.

“Nici măcar nu bănuiesc de ce. Pur şi simplu s-a respins acţiunea, vom vedea, mai durează trei luni de zile până când vom şti motivul pentru care s-a respins aceasta”, ne-a declarat avocatul. El consideră că decizia tribunalului nu semnifică o înfrângere definitivă a clienţilor săi. Piperea este decis să conteste mai departe hotărârea Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel. „Nu mă retrag, nu abandonez, nu mi s-a închis gura. Dumnezeu a lăsat căile de atac pentru oamenii care nu şi-au găsit dreptatea din prima”, spune Piperea.

Pentru clienţi decizia tribunalului este îngrijorătoare. Aceasta indică o tendinţă a justiţiei de a respinge procesele colective, menite să confere forţă celor care nu îşi permit să susţină financiar individual aceste procese. În decembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a respins drept nefondată o cerere a 200 de clienţi BCR reprezentaţi de Gheorghe Piperea ca Dobânda de Referinţă Variabilă practicată de BCR să fie declarată ilegală căci, spunea avocatul, are un mecanism de formare netransparent.

Potrivit lui Piperea, cu începere din 24 decembrie 2014 au fost disjunse în acţiuni individuale cinci dosare coordonate de el.

Respingerea dosarelor colective duce la creşterea costurilor

Potrivit avocatului, procesele colective permit nemulţumiţilor un acces mai facil la justiţie. „Un proces cu câteva sute de persoane poate însemna costuri de 400-600 de lei pentru un om, care oricum înseamnă mult, dar dacă înmulţim cu patru sau cinci această sumă, atunci ajungem la un cost enorm. De aceea, este foarte grav, pentru că omul, când vede că este trimis să se descurce singur sau cu un avocat care este mult mai scump, poate renunţa la acţiunea de judecată. Este şi o tehnică de descurajare”, spune el. O persoană cu dosarul disjuns riscă să devină posesorul unui credit neperformant, explică avocatul. Mai mult, procesului legat strict de creditul în franci i se adaugă un altul privind contestaţia suspendării şi posibil un al treilea privind suspendarea executării. Astfel, dintr-un dosar colectiv se ajunge la trei dosare individuale şi de aici un număr mare de dosare create artificial pentru instanţe. Potrivit bursa.ro, Piperea coordonează 16 dosare colective pe franci elveţieni în curs de pronunţare.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă