15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce străinii nu sunt interesați să investească pe termen lung?

De ce străinii nu sunt interesați să investească pe termen lung?

 

Banca Națională anunță o creștere a volumului investițiilor străine în primele cinci luni ale anului, însă analiștii susțin că acestea rămân la un nivel modest, explicând cauzele.

În România a intrat circa un miliard de euro în primele cinci luni ale anului, investițiile străine directe înregistrând o creștere de 14% faţă de perioada similară din 2013. “Creșterea nu este spectaculoasă, investițiile străine directe rămânând la un nivel modest. Pe de o parte este vorba despre atitudinea precaută a investitorilor la nivel mondial, iar pe de altă parte despre competitivitatea scăzută a economiei românești, raportată la economiile din jur. Intrările de capital au fost până acum de natură speculativă, nerezidenții investind în titluri de stat pentru un câștig facil. Investitorii pe termen lung nu își cresc investițiile în România”, arată Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank.

Acesta spune că mediul investițional din țara noastră nu este unul atractiv în primul rând din cauza impredictibilității legislative, susținând că introducerea taxei pe stâlp a dat o lovitură puternică încrederii investitorilor. “Toate deciziile la nivel fiscal se iau într-un timp mult mai scurt decât prevede legea și fără să se facă o evaluare a impactului acestora. Nu este suficient să le spui investitorilor străini că ai o cotă unică când taxele din România sunt mari”, afirmă Ionuț Dumitru.

Pe de altă parte, Vlad Muscalu, economist șef, Ing Bank spune că avansul investițiilor străine directe nu este o surpriză cât timp anul curent este pe cale să fie al treilea an consecutiv în care acestea înregistrează o creștere. “Aceste intrări de capital pe termen lung sunt atrase probabil de costul de finanțare deosebit de scăzut din Europa, dar și din alte zone economice, cât și de perspectiva revenirii economice din România”, este de părere Muscalu.

Acesta își argumentează afirmația arătând că producția industrială a atins în luna mai un ritm înregistrat ultima dată în 2007, iar vânzările cu amănuntul au avut în primul trimestru al acestui an o creștere mai puternică decât cea înregistrată în prima parte anului 2008, înaintea declanșării crizei globale.

Muscalu avertizează însă că efectele acestor investiții nu vor fi resimțite imediat în nivelul de trai, ci mai degrabă în câțiva ani, atunci când afacerile vor fi puse pe roate.

Ce spune BNR

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,091 miliarde de euro, din care participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit au totalizat 910 milioane euro, iar creditele intragrup 181 milioane euro, conform Băncii Naţionale. Și anul trecut investițiile străine directe au înregistrat o creștere de aproximativ 27%, în comparație cu 2012, 2,71 de miliarde de euro intrând în țară. În urmă cu doi ani s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei financiare.

Vârful a fost atins însă în 2008, când în România au intrat 9,5 miliarde de euro. Banca Națională pune creșterea investițiilor străine directe din primele cinci luni pe seama componentei „profit reinvestit”, care conform datelor estimate indică valori pozitive în 2014 comparativ cu 2013, an când s-au estimat valori negative.

În ceea ce privește principalele țări de unde provin investițiile, informațiile pentru 2013 și 2014 sunt în analiza Băncii Centrale. Se știe însă că, la sfârșitul lui 2012, în topul investitorilor se aflau Olanda, Austria, Germania, Franța și Italia.  

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă