23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDevalorizarea rublei afectează România

Devalorizarea rublei afectează România

Moneda rusească a devenit tot mai slabă în faţa dolarului american, ceea ce va determina o scădere a investiţiilor şi importurilor acestei ţări. Această situaţie va afecta indirect şi exporturile româneşti.

În această săptămână rubla s-a depreciat la un minim record faţă de dolar, pe fondul declinului cotaţiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune. „Devalorizarea rublei va avea un efect indirect asupra economiei româneşti. Scăderea monedei ruseşti în raport cu principalele valute va însemna pentru această ţară reducerea investiţiilor şi implicit a importurilor. Adică vor scădea importurile Rusiei din Germania, care este unul din partenerii comerciali importanţi ai Moscovei, dar şi principalul partener comercial al României. Iar economia ţării noastre se bazează pe exporturi, în special către Germania“, a precizat, pentru „România liberă“, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Conform președintelui Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă Tudor Afanasov, companiile de top care exportă în Federația Rusă sunt: Renault Industrie Roumanie, Michelin România SA, Automobile Dacia SA, ArcelorMital, Pirelli Tyres România, Rompetrol Rafinărie, Terapia SA, Cesiro, Silcotub. În Rusia mai există și reprezentanțe comerciale ale următoarelor firme: UPETROM SA, Antibiotice Iași, Romfarmachim, Vinia, Simex Group, Petal. „Toate aceste companii din cauza deprecierii rublei este posibil să nu poată vinde produsele pe piața rusă la un preț competitiv“, arată Afanasov. Din ultimele date ale Ministerului Comerţului, cele mai importante produse exportate în Federaţia Rusă sunt vehiculele şi mijloacele de transport, maşini şi echipamente şi produse din industria chimică. În ceea ce priveşte importurile, 86% din totalul acestora sunt produse minerale.

În schimb, analistul economic Aurelian Dochia este de părere că impactul devalorizării rublei asupra economiei ţării noastre va fi unul redus. „Efectele vor fi limitate pentru că relaţiile noastre comerciale cu Rusia sunt la un nivel extrem de scăzut. România importă energie şi gaze, iar contractele sunt denominate în dolari. În ceea ce priveşte alte bunuri comerciale, probabil că acele contracte sunt denominate în euro. Devalorizarea rublei întăreşte poziţia exportatorilor ruşi şi scade puterea de cumpărare a cetăţenilor din această ţară, însă impactul este pe plan intern“, ne-a spus Aurelian Dochia.

Rubla s-a depreciat cu 2,8%, la 80,796 ruble pe unitate, depăşind un minim anterior, atins în decembrie 2014, în perioada de vârf a crizei financiare din ţară. Preţul petrolului Brent se îndrepta miercuri spre cel mai scăzut nivel după noiembrie 2003, din cauza ofertei excesive din piaţă.

Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce preţul petrolului Brent a scăzut cu 25%. În aceste condiţii, veniturile Rusiei generate de fiecare baril de petrol vândut sunt la cel mai redus nivel din 2010, Guvernul fiind obligat să ia în considerare măsuri de austeritate pentru a evita epuizarea fondului de rezervă.   

2,14 miliarde dolari reprezintă valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Federaţia Rusă în 2015, din care 700 milioane de dolari este valoarea exporturilor româneşti în Rusia, iar 1,44 miliarde de dolari valoarea importurilor din această ţară în România.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă