14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDin 2015 România ar putea deveni membru al Mecanismului Unic de Supraveghere...

Din 2015 România ar putea deveni membru al Mecanismului Unic de Supraveghere din Uniunea Bancară

România ar putea să finalizeze toate pregătirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va începe să funcţioneze de la 4 noiembrie 2014, după ce va transforma legislaţia bancară, a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Mediafax.

El a arătat că trebuie transformată toată legislaţia la nivel naţional, respectiv legea bancară, cea a Fondului de Garantare, legislaţia referitoare la măsurile de intervenţie, de rezoluţie, de stabilizare, astfel încât prerogativele respective să poată reveni structurilor europene, în măsura în care legislaţia europeană o prevede. 

Viceguvernatorul BNR a explicat că e mai bine ca România să intre în sistemul Uniunii Bancare înainte de aderarea la euro, care e un proces mai complex şi presupune o dezvoltare şi o recuperare de decalaje economice  întrucât accesul la informaţii şi la decizii e mai mare, precum şi cel la finanţări mai uşoare şi mai ieftine probabil şi a precizat că ,,paşii presupuşi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor băncilor, care este în curs de derulare, pe de altă parte o reformă instituţională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate dinspre România înspre acea parte a Uniunii Eropene care decide să fie parte a Uniunii Bancare. Foarte onorant pentru România este că probabil, pentru început, zona euro plus va fi formată din zona euro şi România", a afirmat Olteanu la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

În ceea ce priveşte aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2019, el spune că Romania arată o stabilitate "remarcabilă" la tabloul de board, cu cei zece indicatori, "cea mai mare stabilitate din afara zonei euro". Banca Naţională este responsabilă de procesul de aderare a României la Mecanismul Unic de Supraveghere.

La rândul său, Maciej Piechocki, partener al firmei de servicii financiare BearingPoint, consideră că Mecanismul Unic de Supraveghere este o idee bună, dar BCE nu are experienţă în supravegherea bancară.

 

Cele mai citite

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile turneului de la Roma

Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce a pierdut în două seturi în fața...

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...
Ultima oră
Pe aceeași temă