21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia nu ascultă indicaţiile Guvernului și, în loc să crească, stagnează

Economia nu ascultă indicaţiile Guvernului și, în loc să crească, stagnează

Scăderea creditării firmelor şi a populaţiei, o uşoară creştere a şomajului, diminuarea consumului de gaze naturale la nivel naţional şi un număr tot mai mic de companii nou-înfiinţate. Aşa arată economia reală, ce pare total diferită de cea pe care Executivul o vede pe plus.

Cum putem avea creştere economică dacă tot mai puţine companii obţin împrumuturi să se dezvolte, se înfiinţează tot mai puţine firme, iar industria consumă din ce în ce mai puţin gaz? “Aceste date indică, mai degrabă, o economie care stagnează decât una care crește. Sau o economie care nu crește prin componenta sa privată ci prin componenta sa publică, inclusiv companiile conectate la banul public intrând în această categorie. În continuare statul se substituie sectorului privat în privința investițiilor și proiectelor care se dezvoltă. Pe termen lung acest lucru nu poate fi deloc benefic. Pentru că statul nu are banii săi. El taxează sau produce inflație. Adică extrage și redistribuie resurse din buzunarele unora care nu se mai dezvoltă către buzunarele altora, de regulă conectați politic”, a precizat, pentru România liberă, Cristian Păun, profesor universitar la ASE Bucureşti. Acesta arată că în vreme ce în statistici economia creşte, buzunarele românilor rămân goale. Păun spune că suprapunând toate aceste date peste dinamica datoriei publice, care a crescut în ultimii ani mai mult decât a crescut PIB-ul României, rezultă un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze: creștem pe datorie, adică sacrificând bunăstarea noastră viitoare.

„Mediul de afaceri din România continuă să fie ostil, administrat fiind de politicieni care se comportă ca adevărați haiduci. Prea puțin interes pentru economia reală și prea mult interes pentru echilibrul bugetar, stabilitatea macroeconomică și alte variabile care au foarte puțin legătură cu contribuabilul român. A deschide și a dezvolta o afacere în România rămâne o aventură foarte probabil finalizată cu un faliment destul de rapid. Statul prea se grăbește să pună mâna pe profiturile mediului privat pentru a le redistribui în folosul propriei caste politice”, susţine profesorul Păun.

Se modifică structura finanţării?

Aurelian Dochia, membru în CA al BRD- Groupe Société Générale are însă o altă părere: „Chiar dacă unii indicatori par divergenţi, lucrurile se pot explica. De exemplu, scăderea consumului de gaze poate indica o modificare structurală a economiei. Nu ne mai bazăm pe sectoare energofage, ci se dezvoltă sectoarele mai puţin consumatoare de energie, cum ar fi cel al serviciilor. De asemenea, scăderea creditării firmelor poate indica o modificare a structurii de finanţare a economiei, care nu se mai bazează pe creditele bancare. Nu am o explicaţie bazată pe date, dar în principiu poate fi vorba despre creştere a altor surse de finanţare, cum ar fi fondurile proprii ale companiilor sau acţionarilor sau pur şi simplu firmele funcţionează cu resurse financiare mai reduse la acelaşi regim de activitate. Este adevărat că finanţarea companiilor a scăzut în ultimul timp, însă acelaşi lucru se întâmplă peste tot în Europa”. În ceea ce priveşte scăderea numărului de firme nou-înfiinţate, reprezentantul BRD spune că nu este un semn bun fiindcă România are un număr mic de firme pe cap de locuitor comparativ cu restul ţărilor europene. „O posibilă explicaţie este legată de criza ce pare că nu s-a terminat. Există un apetit scăzut din partea noilor antreprenori de a începe noi afaceri, dar şi din partea firmelor existente”, susţine Dochia.

Reamintim faptul că, potrivit BNR, creditele pentru populaţie şi firme au scăzut în februarie cu 3,7%, respectiv cu 4,1% în termeni reali, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, INS a anunţat că importurile de gaze s-au redus cu 74% în ianuarie 2015, comparativ cu perioada similară a lui 2014, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că rata şomajului la sfârşitul lunii februarie a crescut cu 0,05 puncte procentuale, faţă de ianuarie. În plus, un studiu al companiei KeysFin indică faptul că numărul firmelor nou înfiinţate a fost anul trecut cu 19% mai mic decât în 2013.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă