14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia românească, imună la Șocul Trump. Asia și America de Sud au...

Economia românească, imună la Șocul Trump. Asia și America de Sud au fost cele mai afectate după alegerile prezidențiale din Statele Unite

Dacă alegerea în funcţia de președinte al SUA a unui candidat atât de controversat ar fi avut loc acum 15 ani, când economia era „dolarizată“, situaţia ar fi fost cu totul alta.

Alegerea lui Do­nald Trump la Casa Albă nu a fost resimțită de economia româ­neas­că, prea puţin legată acum de dolar și de relaţiile comerciale cu Statele Unite.

La finalul ședinţei de tranzac­ţionare interbancară, dolarul a scăzut ușor, cu doar 1,68 bani, dar, datorită creșterii de marţi, cotaţia de 4,0643 lei a ajuns peste nivelul consemnat luni, de 4.0639 lei. Practic, alegerea lui Trump nu numai că nu a dus la scăderea dolarului pe piaţa locală, ci dimpotrivă.

La Bursa de Valori București (BVB), situaţia nu a fost nicidecum dezastruoasă așa cum se așteptau unii analiști, după cifrele afișate la deschidere, când indicele BET, care indică evoluţia celor mai lichide acţiuni, era în scădere cu 1,8% faţă de ședinţa precedentă de tranzacţionare. Spre după amiază, însă, apele ­s-au liniștit, iar Bursa, chiar dacă a rămas tot pe roșu, nu a mai afișat reculuri mai mari de 0,8%.

„Datoria noastră în dolari în­seamnă sub 10% din total și nici investitorii americani din România nu sunt în topul investiţiilor străine directe. În plus, doar 2% din totalul exporturilor românești se fac către Statele Unite“, a explicat pentru „România liberă“ Ionuţ Dumitru, președintele Consi­liului Fiscal.

El a admis că dacă un eveniment de o asemenea factură s-ar fi produs în urmă cu 15 ani, când economia românească era puternic “dolarizată”, impactul ar fi fost unul mult mai mare. „De altfel, s-a văzut acum că cel mai mare impact a fost resimţit în pieţele emergente care au fluxuri mai mari de dolari, cum ar fi America de Sud și Asia. În rest, la nivel global, pieţele și-au revenit, după discursul echilibrat al lui Donald Trump, atunci când toată lumea a înţeles că temerile din perioada electorală sunt parţial nefondate. Corecţia a venit tocmai pe fondul acestui discurs echilibrat“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Moneda mexicană s-a prăbușit, pieţele europene s-au echilibrat

La debutul ședinţei de tranzac­ţi­onare de miercuri, după ce candidatul republican Donald Trump a câștigat alegerile din SUA, acţiunile europene au deschis în scădere, aducând incertitudine în pieţe.

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,1%, iar cele mai afec­tate au fost sectoarele sensibile creșterii economice, precum auto, financiar și industria petrolieră.

Și asta pentru că pieţele financiare pariaseră pe o victorie a lui Hillary Clinton, care a fost văzută ca o opţiune de echilibru. Persistă încă o incertitudine mare care gravitează în jurul alegerii lui Trump, în condiţiile în care pieţele sunt sceptice cu privire la politicile lui, precum cea comercială. Indicatorii iniţiali au sugerat scăderi de până la 4% la deschidere.

Un impact devastator s-a resim­ţit asupra peso-ului mexican, care s-a prăbușit cu până la 11%, cel mai mult după 1994. Ulterior, însă, moneda mexicană a recuperat din decalaj, ajungând la o diferență de 8% față de valoarea de dinaintea alegerilor.

Imediat după deschiderea bur­selor europene, Trump a ieșit la rampă și a ţinut discursul victoriei, în care a spus că va căuta să ajungă la un numitor comun cu partenerii, nu la ostilităţi, și că va lucra împreună cu alte naţiuni.

Astfel, pieţele bursiere s-au mai calmat un pic. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra (London Stock Exchange) a scăzut cu 0,18%, după ce la debutul ședinţei de tranzacţionare era pe roșu cu peste 2%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,03%, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a înregistrat un declin de 1,20%.

Belgianul Peter Praet, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, a făcut miercuri un apel la calm. „Cred că trebuie să fim calmi, cu siguranță mai calmi decât piețele“, a declarat Peter Praet cu ocazia unei conferințe organizate la Bruxelles de Banca Națională a Belgiei.

Ionuţ Dumitru este de părere că turbulenţele vor persista, însă în cele din urmă pieţele se vor liniști: „Va rămâne o perioadă de volatilitate a pieţelor, în funcţie de ce declaraţii va mai face Donald Trump. Totuși, probabil că va avea o altă abordare atunci când va deveni președinte, faţă de cea din campania electorală. El și-a calculat bine pașii electorali, dar cum este un om de afaceri de succes, este un om inteligent.“ 

Veselie la Bursa din Moscova

În contrast cu tendința globală, piețele financiare rusești au crescut miercuri după anunțul privind câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump. În cursul dimineţii, indicele RTS al Bursei de la Moscova înregistra o creștere de 1,24% în timp ce indicele Micex înregistra un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat în raport cu moneda americană, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble, și a scăzut ușor în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 70,93 ruble.

.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă